AGİT TRT'yi sordu

Güncelleme Tarihi:

AGİT TRTyi sordu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 00:49

Yüksek Seçim Kurulu’nu ziyaret eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT) heyeti, TRT’nin seçim dönemi yayınlarının denetlenmesini gündeme getirdi.

Haberin Devamı

KÖŞK seçimi ile ilgili 11 sayfalık rapor yazarak kaygılarını dile getiren Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nin medya grubu dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gitti. AGİT heyeti, “TRT ve medyanın yaptığı seçim dönemi yayınlarının nasıl denetlendiğini” sordu.
AGİT Medya Grubu temsilcilerinin yanı sıra YSK’nın 4 siyasi parti temsilcisi ve 3 YSK üyesinin katıldığı toplantıda, seçim dönemi yayınlarının denetimi konusu değerlendirildi. YSK yetkilileri, AGİT temsilcilerinin soruları üzerine, seçim takvimi içinde RTÜK’ün her pazartesi ve perşembe gönderdiği İzleme Raporları ışığında seçim yayınlarının denetiminin YSK’ca yapıldığını, TRT’nin “Bizi denetleyemezsiniz” itirazının ise reddedildiğini söyledi. Bunun üzerine AGİT temsilcileri, “Sayın Başbakan bir televizyonun canlı yayınında yasak olmasına rağmen anket sonuçlarını açıkladı. Bu konuda YSK ne yaptı” diye sordu. YSK üyeleri ara karar alıp RTÜK’ten o yayına ilişkin İzleme Raporu istediklerini, raporun gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bu konudaki itirazını karara bağlayacaklarını bildirdi. Bu sırada söz alan CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, AGİT temsilcilerine şunları söyledi:
“Bu son derece sâri bir olaydır. Herkes bu programı izledi ve gördü. Artık RTÜK’ten İzleme Raporu istemeye ne gerek var. Bu programın CD’sini ben hemen YSK’ya verebilirim. O televizyonun internet sitesinden o programı izlemek mümkün. Sayın İhsanoğlu da bu konuda YSK’ya başvuru yaptı. RTÜK’ün İzleme Raporu’nu YSK beklemeye karar verirken, göz göre göre ihlale rağmen hiçbir şey yapılmamış olacak. Benim bu konuda hiçbir beklentim yok. RTÜK’ün bu raporu seçim öncesinde göndermeyeceğinden de eminim.”
MHP’Lİ ÜYEDEN TEPKİ
MHP temsilcisi Avukat Kürşat Ergün ise AGİT’in hazırladığı rapordaki bazı bölümleri eleştirerek, “Sizin göreviniz seçimleri gözlemlemekten ibaret, bunun dışında olayı art niyetli maksatlarla farklı yönlere çekip durumu siyasallaştırmaya çalışmak doğru değildir. YSK’nın verdiği bilgiye ve ilgili temsilciyle sizleri buluşturmasına rağmen sorgulamaya devam etmek dürüst bir davranış değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumlarının dürüstlüğünü sorgulamak hiçbir yabancı kuruluşun haddi değildir. Burası bir sömürge veya üçüncü dünya ülkesi değildir” diye tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!