Bakan Nabi Avcı: Öğrenciler zorla imam hatip liselerine yönlendirilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Nabi Avcı: Öğrenciler zorla imam hatip liselerine yönlendirilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 13:48

Milli Eğitim Bakanı Avcı, “Sanki imam hatip okullarında çok boş kontenjanlar varmış biz oraları doldurmak için, hiç istemeyen öğrencileri yönlendiriyormuşuz gibi bir algı oluşturuluyor. Bu, yanlış bir algıdır” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğrencilerin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) tercihleriyle ilgili yaptığı açıklamalarda, imam hatip okullarında çok boş kontenjanlar varmış ve Milli Eğitim Bakanlığı oraları doldurmak için, hiç istemeyen öğrencileri yönlendiriyormuş gibi yanlış algı oluşturulduğunu belirtti. Avcı, “Eğer öğrencinin A listesindeki ilk 15 tercihinde ve B listesindeki 4 okul türü arasında imam hatip okulu yoksa bu okullara gitmeyecek” dedi. Bakan Avcı’nın yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
Öğrenciler şu anda gitmek istedikleri ortaöğretim kurumları, yani gitmek istedikleri liseler için tercihlerini yapıyor. Öğrenciler bu tercihlerini yaparken önce A listesinden 15 tane okul seçiyorlar. Kendi puanlarına ve yüzdelik dilimlerine bakıyorlar. Girmek istedikleri, tercih ettikleri okulların geçmiş yıllarda hangi yüzdelik dilimlerinden, hangi puanlarla öğrenci aldığına bakıyorlar ve ona göre kendilerince en uygun olan 15 okulu işaretliyorlar. Öğrenciler şu anda A listesinden 15 tane okulu seçiyorlar, burada hiç bir sınırlama yok. Her öğrenci, kendi durumuna uygun olarak Türkiye’nin herhangi bir yerindeki, herhangi bir okulu işaretleyebilir veya kendi yakın çevresinden, kendi arzu ettiği okul türünden, kendince uygun gördüğü 15 okulu işaretleyebilir.

Haberin Devamı

İmam hatip lisesini işaretlemezse gitmeyecek

Diyelim ki öğrenci, bu işaretlediği 15 okuldan hiçbirine giremiyor, puanı onlardan herhangi birisine yerleşmesine yetmiyor. O zaman bu ihtimale binaen, biz bütün öğrencilerimize diyoruz ki siz eğer ilk tercihiniz olan bu 15 okuldan birine yerleşemezseniz, B listesinde okul türlerimiz var, 6 tane okul türü var. Bu okullar fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, anadolu lisesi, anadolu meslek lisesi, anadolu imam hatip lisesi ve çok programlı lise... Diyoruz ki sen A listesindeki 15 tercihinden birisine yerleşemezsen, B listesindeki bu altı okul türünden hangisine yerleşmek istersin? Bu okul türlerinden 4 tanesini işaretle. Böylece bize şunu demiş olacaksın: ‘Ben 15 tercihimden birisine yerleşemezsem, beni yakın çevremdeki bu 6 okul türünden şu 4 okul türünden birine, kontenjanı müsait olan birine gönder.’ Biz de tercih yaptığın 3 ilçede, işaretlediğin 4 okul türünden hangisinde sana uygun bir boşluk, kontenjan varsa seni oraya otomatik olarak yerleştirelim. Dolayısıyla eğer öğrencinin ilk 15 tercihinde Anadolu imam hatip lisesi yoksa veya çok programlı lise yoksa o okullara gitmeyecek demektir. Altı okul türü arasından kendi işaretlediği dört okul türü arasında da anadolu imam hatip lisesi yoksa oraya da gitmeyecek. Yani anadolu imam hatip lisesi işaretlemezse o okula gitmeyecek.

Haberin Devamı

Kaydını alıp istediği okula müracaat edebilecek

Öğrenciler kayıtlar yapıldıktan sonra, eğer okullarda hala kontenjan boşluğu varsa, daha önce kaydını yaptırdığı okuldan alıp, daha çok tercih ettiği ve boş kontenjanı olan bir okula da müracaat edebilecek. Bu durumda, o okuldaki boş kontenjanlar için müracaat eden öğrenciler arasında sıralama yapılacak. Diyelim ki bir fen lisesinde 5 tane kontenjan açığı var, oraya daha önce, ister imam hatibe, ister çok programlı liseye, ister herhangi bir anadolu lisesine, ister sosyal bilimler lisesine kaydını yaptırmış olsun, boş kontenjan olan okula kaydını aldırmak için her öğrenci müracaat edebilir. Boş 5 kontenjanı olan okula kaydını aldırmak için müracaat eden öğrenci sayısı diyelim 5’den fazla, mesela 10 ise, onları da kendi puanlarına göre sıraya koyup, en yüksek puanı olan 5 öğrenci o okula kaydını aldırabilecek. diye konuştu.

Haberin Devamı

İmam hatiplere ciddi talep var

Kamuoyunda şöyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor: Sanki imam hatip okulları; hiç kimsenin gönüllü olarak gitmediği, aslında tercih etmediği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın zorla öğrencileri yönlendirdiği okullar. Hayır, durum öyle değil. İmam hatip okullarına ciddi bir talep var. Mesela İstanbul’da imam hatip okullarına gitmek isteyen öğrencilere yer bulmakta zorlanıyoruz. Bırakın dışarıdan istemeyen öğrenciyi oraya getirip zorla kaydettirmeyi, kendisi veya ailesi imam hatip okulunu istediği halde kaydını yapamadığımız öğrenciler var. Bu sadece İstanbul’da böyle değil, pek çok yerde de aynı. Sanki imam hatip okullarında çok boş kontenjanlar varmış da biz oraları doldurmak için, hiç istemeyen öğrencileri yönlendiriyormuşuz gibi bir algı oluşturuluyor. Bu, yanlış bir algıdır. Kaldı ki 15 tercihinin içinde yoksa, B listesindeki 4 okul türü arasında da yoksa, imam hatip lisesine nasıl otomatikman gidecek öğrenci?

Haberin Devamı

Öğrenci puanıyla uyumlu olmayan, o puanla giremeyeceği belli olan okulları, yani daha yüksek puanla öğrenci alan okulları yazdığı zaman o okullara yerleşemeyecek. İllerde yaptığımız bilgilendirme toplantılarında terchlerin nasıl yapılacağını açıkladık. Medyada da bu konuda geniş bilgilendirme oldu. Öğrenci kendi puanını biliyor, okulların geçmiş yıllardaki eşiklerini biliyor, buna göre tercihini yapacak. Velilerimiz şu anda nasıl tercih yapacağını biliyor. Bunu öğretmenlerimiz de okul yöneticilerimiz de biliyor. Onlar da tercihini yaparken öğrencileri uyarıyor. ‘Bak sen buraya, şu puanla bunu yazmışsın ama bu okulun puanı yüksek, daha gerçekçi bir tercihle puanına uygun olan bir okulu yaz’ diye uyarıyor. Buradaki sıkıntı konuyla hiç ilgisi olmayan kesimlerin, TEOG’un, yerleştirmeye esas puanın, yüzdelik dilimin ne olduğunu bilmeyen farklı yaş grubundaki çocukları ve ailelerini tedirgin eden bir kafa karışıklığı oluşturma gayretleridir. Ama şu anda tercih yapan çocuklar da aileler de meselenin aslını artık biliyorlar


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!