TSK’da ihraca Yüksek Kurul düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

TSK’da ihraca Yüksek Kurul düzenlemesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 10:49

2014 YAŞ kararlarında TSK’dan ihraç olmazken bu kararları geçen Nisan ayında yapılan yasal düzenleme nedeniyle artık Yüksek Disiplin Kurulları verecek.

Haberin Devamı

TSK’da ihraca Yüksek Kurul düzenlemesi
Eski Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başkanı Mehmet Sever, geçen nisanda yapılan düzenlemenin TSK açısından olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Artık ihraç kararı verilecek personelle ilgili inceleme daha iyi yapılacak. Somut bir delil olmadan hiç kimse ihraç edilemeyecek” dedi.

YAŞ ile gündeme gelen ve TSK’daki ihraç kararlarını verecek olan yüksek kurullarla ilgili konuşan Sever, “Atılan adım TSK açısından önemli. Ancak hakkında önceden ihraç kararı verilen personel bu düzenelemeden yararlanamnaz. Sıralı komutanlar tarafından verilen ihraç kararlarına yargı yolu açıldı. Fakat bu kararları inceleyecek askeri mahkemelerin yapısında da düzenlemeye gidilmesi gerekli. Hukukçu ağırlıklı bir yapı oluşturulmalı” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

HER KUVVETE AYRI KURUL

TSK’da oluşturulan Yüksek Disiplin Kurulları, subaylar ve astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler için TSK’dan ayırma cezası ile ilgili karar veriyor. General ve amirallere, Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erleri ise mensup oldukları kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; Silahlı Kuvvetler’den ayrılma cezası ile ilgili karar verecek.

SÖZLÜ SAVUNMA HAKKI

Durumu görüşülecek personel, kurul toplantısından en az üç gün önce sözlü ifade vermek isteyip istemediğini bir dilekçe ile kurula bildirecek. Bu süre içerisinde dilekçe ile başvuruda bulunmayanların, dilekçe ile başvuruda bulunmasına veya kurul tarafından ifadeye çağrılmasına rağmen ifade vermeyenlerin bu savunma hakkından vazgeçtiği kabul edilecek. Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler, önceden olduğu gibi; aşırı borçlanma ve borçlarını ödeyememek, ahlaki zayıflık, hizmete engel davranışlarda bulunmak, gizli bilgileri açıklamak, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, uzun süreli firar etmek, disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek, iffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak, gayri tabii mukarenette (eşcinsel ilişki) bulunmak şeklinde sıralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!