Netanyahu: Gazze'den çıktık çünkü...

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu: Gazzeden çıktık çünkü...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 06:21

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı. Bundan emin olduktan sonra Gazze'den çıktık" dedi.

Haberin Devamı

Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'nin yıkımından" Hamas'ı sorumlu tutarak, "Gazze'nin silahtan arındırılması çerçevesinde Hamas'ın yeniden silahlanması engellenmeli" dedi.

Gazze ile İsrail yerleşim birimleri arasında sınır bölgesinde yer alan tünellerin yıkımında başarılı olduklarını ileri süren Netanyahu, "Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı. Bundan emin olduktan sonra Gazze'den çıktık. Karadan, havadan ve denizden Hamas'ın birçok operasyonunu sonuçsuz bıraktık" diye konuştu.

Gazze çevresindeki İsrail'e ait yerleşim birimlerinde, operasyonlardan öncesine göre çok daha güvenli bir ortam oluştuğunu savunan Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştüğünü belirterek, "Oldukça iyi bir görüşmeydi. Gazze'nin silahsızlandırılmasına ilişkin açıklamasından dolayı kendisine teşekkür ettim. Zira oldukça önemli bir açıklamaydı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Netanyahu, Hamas'ın okul, cami ve evlerden füze attığını ve vatandaşları "canlı kalkan" olarak kullandığını öne sürerek, "Ölen ve yaralanan her bir sivil için derin üzüntü duyuyoruz. Bizim düşmanımız siviller ve Gazze halkı değil, Hamas'tır. İsrail, Mısır'ın 14 Temmuz'da önerdiği ateşkes girişimini kabul ederken, Hamas reddetti ve bunu daha yeni kabul etti. Eğer şimdi kabul ettiği ateşkesi o zaman kabul etseydi kayıpların yüzde 90'ı önlenirdi" dedi.

"Şimdi önemli mesele, Gazze'nin yeniden imarı ve insani yardımların ulaşmasını sağlamak" diyen Netanyahu, Filistin yönetimiyle de birçok meselede işbirliği içinde olduklarını ve bunu sürdürmeye hazır olduklarını kaydederek, "Aslında ateşkes onlarla birlikte organize edildi. Öneri Mısır'dan geldi ancak onlar Filistinli gruplarla görüşüyorlardı" ifadesiyle sözlerini tamamladı.

Mısır'da ateşkes görüşmeleri için bulunan Filistin heyeti üyesi Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim de "direniş gruplarının silahsızlandırılması" yönündeki talepleri kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayları gerekçe göstererek 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe de karadan saldırıya geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!