Hack'lendik!

Güncelleme Tarihi:

Hacklendik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 01:27

Rus korsanlar her üç internet kullanıcısından birinin bilgilerini ele geçirdi.

Haberin Devamı

DİJİTAL dünyanda terör estiren hacker’lar, (korsanlar) yine görev başında. ABD’li Hold Security’nin yaptığı araştırmaya göre Rus hacker grubu 1.2 milyar kişinin kullanıcı adını ve şifresini ele geçirdi.

SANAL alem tarihinin en büyük hack’lenme olayıyla sarsıldı. ABD merkezli ‘Hold Security’ adlı dijital güvenlik şirketinin 18 ayda tamamladığı araştırmaya göre Rus ‘CyberVor’ adındaki hacker grubu, 480 bini web sayfası olmak üzere 1.2 milyar kişinin kullanıcı adı ve şifreyi ele geçirdi. Çalınan hesap bilgilerine ek olarak 500 milyon e-posta adresinin de hackerların eline geçmiş olabilaceği ifade ediliyor. Dünyadaki toplam internet kullanıcılarıyla bu rakamları kıyaslayınca ortaya çıkan tablo çok çarpıcı oluyor. En son paylaşılan verileri göre dünyada yaklaşık 3 milyar internet kullanıcısı yer alıyor ve Rus hacker’lar dünyadaki her üç internet kullanıcısından birinin bilgilerini ele geçirmiş oldu.

BÜYÜK ŞİRKETLER VAR

Hacker’ları tespit eden internet şirket, hangi web sayfalarının hacklendiği açıklamıyor. Ancak şirketin başkanı Alex Holden’in yaptığı açıklamalara göre kullanıcıların hesap bilgilerinin çalındığı şirketler arasında Fortune 500 listesine giren büyük şirketlerden KOBİ’lere kadar birçok farklı şirket bulunuyor. Hedefte sadece ABD’nin olmadığını ifade eden Holden, “Şu anda birçok internet sitesine kayıtlı kullanıcının hesabı tamamen savunmasız durumda. Hacker’lar istedikleri anda ele geçirdikleri hesaplardaki bilgileri ele geçirebilir. Bu da dünya tarihinin en büyük hack’lenme olayı yaşadığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu. Hold Security’nin iddialarına göre ele geçirilen hesaplar, spam mesajlar için kullanılmaya başlandı bile. Yapılan tespitlerde bu hesapların özellikle reklam ajansları tarafından satın alındığı ortaya çıktı. Ajanslar, çalıştıkları markaları reklamını yapabilmek için bu sitelerde kayıtlı e-posta adresine e-posta gönderiyor. Hiç bir kullanıcının farkına bile varmadığı spam e-postaların Rus hacker’lara milyonlarca
dolar para kazandırdığı da iddialar arasında yer alıyor.

SON DÖNEMDE ARTTI

Almanya Federal Bilişim Güvenlik Dairesi’nin (BSI) ülkedeki ne kadar hesabın ele geçirildiği konusunda çalışma yaptığı belirtiliyor. Öte yandan Hackerlar özellikle son dönemlerde sanal alemde terör estirmeye devam ediyor. 2013 Ekim’de Vietnamlı hackerlar tarafından 200 milyon kredi kartı numarası çalınmıştı ve kullanıcılar arasında büyük panik yaşanmıştı. Aralıkta Avrupa’da gerçekleşen olayda ise 40 milyon kredi kartı, 70 milyon adres ve telefon numarası çalınmıştı.


Ne yapmak gerekiyor?

Haberin Devamı

HESAP bilgilerinin ele geçirilmesi karşısında alınabilecek en iyi önlemlerden biri şifre değişikliği olarak biliniyor. Böylece şifreler çalınsa bile, bu hesaplara üçüncü kişilerin erişmesi engelleniyor. Buna ek olarak oluşturulan şifrelerin özellikle harf ve sayı kombinasyonlarından oluşması gerekiyor. Bu harflerin bazılarının da büyük olması, şifrelerin çalınmasını zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!