Kaymakamlık CHP’nin konserine izin vermedi

Güncelleme Tarihi:

Kaymakamlık CHP’nin konserine izin vermedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 17:38

CHP’nin bu akşam saat 21.00’de Bağcılar Meydanı’nda yapacağını duyurduğu ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı halk konserine kaymakamlıktan izin çıkmadı. Kaymakamlık, meydanda yapılacak halk konserinin trafiği olumsuz etkileyebileceğini belirtti. CHP yöneticileri ise kararı Bağcılar Meydanı’nda bir basın açıklaması yaparak protesto etti.

Haberin Devamı

"HERKES TOPU BİRBİRİNİ ATIYOR"

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, yasağı İstanbul Valiliği’nin mi, Bağcılar Kaymakamlığı’nın mı, Emniyet’in mi koyduğunu anlayamadıklarını söyleyerek, "İlçe Başkanlığımız 12 gün önce Bağcılar Meydanı’nda halk konseri yapılması için başvuru yapmasına rağmen, dün akşam saatlerinde gerçekleşemeyeceğiyle ilgili bilgi bize ulaştı. Bağcılar başka bir şey söylüyor, Emniyet başka bir şey söylüyor, İl Emniyet başka bir şey söylüyor, Valilik başka bir şey söylüyor" diye konuştu. Salıcı, halk konserini yapmakta kararlı olduklarını da vurguladı.

"KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL..."

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, "Faşizm geliyor, diyorduk. Maalesef faşizm geldi" dedi. Anamuhalefet partisinin etkinlik için izin almasına bile gerek olmadığının yasalarla belirlendiğini dile getiren Tekin, "Bu başvurulara bakan kaymakamlıkların, polisin anayasadan haberdar olması gerektiğini inanıyorum. Bağcılar’da farklı bir uygulama, Kadıköy’de farklı bir uygulama... Bunu kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu. Meydan’da tedbir alan Çevik Kuvvet polislerini gazetecilere gösteren Gürsel Tekin, "Hayırdır ya, kime geldiniz? Kimi koruyorsunuz? Anamuhalefet lideri, akşam ilçemizin düzenleyeceği etkinliğe katılacak, buna iktidar izin vermeyecek. Bunu kabul etmek mümkün değil" diyerek konuşmasını tamamladı.

VALİ MUTLU’DAN YANIT

Milletvekilleri Aydın Ayaydın’ın İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu aradığını, Vali’nin de Ayaydın’a "Olur mu böyle şey, derhal müdahale ediyorum" dediğini aktaran Tekin, "Müdahale eden Vali’nin manzaralarına hep beraber bakalım" şeklinde konuştu.

“NEYİ KİMDEN KORUYORLAR”

Haberin Devamı

Bağcılar meydanında planladıkları halk konseri için izin verilmeyen ve kurulan platformları sökülen CHP adına milletvekilleri alınan güvenlik önlemlerine de tepki gösterdi. CHP Genel sekreteri Gürsel Tekin “8 TOMA ve 300 çevik kuvvetle neyi kimden koruyorsunuz” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nunda katılacağı Bağcılar’daki konsere izin çıkmaması üzerine CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı Bağcılar meydanında saat 16:00’da basın açıklaması düzenledi.

Oğuz Kaan Salıcı 12 gün önce konser için izin alındığını ancak dün alana TOMA ve çevik kuvvet polislerinin konuşlandırıldığını ve kurulan platformun kaldırtıldığını açıkladı. Salıcı şöyle devam etti:

“Kaymakamlık başka bir şey söylüyor, emniyet başka bir şey, valilik başka bir şey söylüyor. Bu durum sonuncunda genel başkanımızın konuşma yapacağı halk konserinde kararlıyız. Bundan 1 saat önce burada 4 TOMA ve birkaç yüz çevik kuvvet vardı. Neyi kimden koruyorlar. Bağcılar meydanını CHP’lilerden mi koruyorlar, Bağcılar Camii’ni vatandaştan mı koruyorlar. Neyi kimden koruduğu belli olmayan bir anlayışla şu an yüz yüzeyiz. Gerekli izinler alınmış olmasına rağmen bu etkinliğin yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bilgi henüz bize verilmiş değil. Seçimlere birkaç gün kalmışken AKP gerginlik çıkararak önümüze engel çıkartıyor. Dün gece bu meydanda platform kurma çalışmaları sürüyordu. 02.30’da emniyet ekipleri geldi, ‘platformun kaldırılması gerekir’ dendi. Sonra ‘platform olmaz ama gezici bir tırla bunu yapabilirsiniz’ dediler. Sonra ‘tır da olmaz otobüs üzerinden konuşma yapabilirsiniz’ denildi. Herhalde birazdan ticari taksinin içinden konuşma yapabilirsiniz diyecekler. Dolasıyla elle tutulur bir gerekçe ve otorite yok.”

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, “Faşizm geliyor diyorduk, maalesef faşizm geldi. Muhalefetin hele ana muhalefetin izin almasına bile gerek duymayacağı çok net yasamızda yazıyor. Ama ne yazık ki Bağcılar da farklı bir uygulama, Kadıköy’de farklı, Bakırköy’de farklı bir uygulama. Ana muhalefet lideri burada akşam ilçemizin düzenlemiş olduğu bir etkinliğe katılacak, bu etkinliğe iktidarın hükümeti izin vermeyecek. Böyle bir şey mümkün değil. İstanbul valisi ‘olur mu öyle şey derhal müdahale ediyorum’ dedi. Gezide dediği gibi. Orada da’ şimdi müdahale ediyorum’ dedikten 5 dakika sonra üstümüze sular, gazlar sıkıdı. Şimdi müdahale eden valinin manzaralarına hep beraber bakalım. Lütfetmişler gezici araçla konuşulmasına izin vermişler. O izni onların başına çalacağız” dedi.

Bir gazetecinin yasak olduğunu söyleyen Kaymakamlık mı Valilik mi sorusuna Gürsel Tekin şöyle cevap verdi: “Ortada kimse yok. Afedersin bir deyim var “Tilki tilkiye tilki kuyruğuna.’ Nereye kadar ulaştığı belli değil. Vali ‘olur mu böyle derhal müdahale ediyorum’ diyor. Kaymakam beye konuşuluyor. Kaymakam emniyetle konuşacaksınız diyor. Emniyet ‘Yüksek Seçim Kurulu ile konuşacaksınız’ diyor. Adeta kurumlar arasında ciddi bir kirlilikte karşı karşıyayız.” / Burcu PURTUL UÇAR/İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!