Çarpık yapılaşmanın çözümü 18 maddede

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin birçok kentinde olduğu gibi Kuşadası’nın da en büyük sorunu çarpık yapılaşma. Turizmin ilk başladığı yerlerin başında gelen ilçe, 1980’li yıllarda yanlış hamlelerle birlikte çarpık yapılaşmayla anılır oldu. Bu durum bir anda bölgenin reytingini düşürdü. Peki, çarpık yapılaşmanın bir çözümü var mı?
Kuşadası’nda 1980’den beri hizmet veren Utavlar İnşaat’ın kurucularından Halit Utav, çarpık yapılaşmanın çözümünü 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesinde görüyor. Kuşadası’nın çarpık yapılaşmasıyla ilgili süreci anlatan Utav, “Her şey 1980’li yıllarda imar planı yetkisinin İmar İskan Bakanlığı’ndan belediyelere verilmesiyle başladı. Bununla birlikte suiistimaller yaşandı. Kısa vadeli çıkarlar ön planda tutuldu. Sonuçta Kuşadası bir anda kötü şehirciliğin örneği oldu” dedi.

Haberin Devamı

Çarpık yapılaşmanın  çözümü 18 maddede

Değişmek istiyor

Halit Utav bu negatif durumu gidermenin mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Söz konusu maddede bir anda bütün mülkiyet hakları yok sayılıyor. İmar planı aynen araziye uygulanıyor. Arsa sahipleri de yüzde 40 eksikle muntazam parsellere kavuşabiliyor. Ayrıca; yolu, altyapısı ile planlı bir parsele sahip oluyor. Planlı yapılaşmanın temeli bu maddede. Bu, zamanında Samsun’un bir bölgesinde uygulandı. Şimdi de Karaburun yapmak istiyor. Kuşadası’nda da bir değişim arzulanıyor. Burada da yapılacağına inanıyorum. Şu anda bu kötü algıyı yok etmek için bir kıpırdanma söz konusu” bilgisini paylaştı.
Belediyelerin bu maddeyi uygulamaktan çekindiğini ifade eden Utav, uygulamanın binalı ya da binasız yapılabildiğini, mevzuatı iyi bilen biriyle düzenli kentlerin oluşabileceğini sözlerine ekledi.

Çarpık yapılaşmanın  çözümü 18 maddede

BU KÖY BAŞKA
BELİRLİ bir yaşa gelen ebeveynlerin kalan yaşamlarını artık huzurevlerinde geçirmeye başladığı bir süreç yaşandığına dikkat çeken Halit Utav, şöyle devam etti: “Bu da onları yaralıyor. Biz bu kesimi mutlu edecek ‘Aktif Yaşam Köyü’ diye bir projeyi hayata geçiriyoruz. Amacımız, yaşlıların ikinci baharlarını mutlu geçirecekleri bir yaşam alanı oluşturmak. Burada mülkü tamamen onlara ait olan konutlar olacak. Ama isteyen konut sahipleri yemek ve çamaşır servisinden yararlanabilecek. Bunların yanında restoran, kafe, resim ve seramik atölyeleri, hobi bahçeleri, kütüphane ve havuz gibi geniş bir sosyal donatı sunacağız. 70 konutun yer aldığı projemiz yıl sonunda başlayacak ve iki yılda tamamlanacak.”

Haberin Devamı

Çarpık yapılaşmanın  çözümü 18 maddede

Yaz kampanyası

MyVia 414 ve MyVia Yıldız projelerinde fırsat kampanyası başladı. 15 Ağustos’a kadar devam edecek kampanyada 0.69 faiz oranı, 60 ay vadeyle peşinatı teslimatta ödeme imkanı sunuluyor. Bornova’daki MyVia 414’te 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 rezidans dairelerin yanı sıra projede bulunan 120 oda kapasiteli otel, AVM, fitness & spa & güzellik salonları, teknoloji mağazaları, kafeler, restoranlar gibi sosyal donatılar bulunuyor. Buca’daki MyVia Yıldızise 2+1 ve 3+1 lüks daireleriyle ilçenin kaderini değiştirmeye aday.

Yazarın Tüm Yazıları