Almanya’nın bu eyaleti seçimlere kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın bu eyaleti seçimlere kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 16:10

Almanya’nın Saksonya eyaletindeki siyasi partiler, 31 Ağustos’ta yapılacak eyalet seçimlerine yönelik çalışmalarına hız verdi.

Haberin Devamı

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Eyalet Başbakanı Stansilaw Tillich, geçtiğimiz hafta sonu Vogtland’da seçim kampanyasını başlattı. Anketlere göre Tillich’in partisi yüzde 42 ile açık ara önde gözüküyor. Bundan dolayı Tillich, eyalette yayın yapan MDR televizyon kanalında tüm partilerin başadayları ile TV düelloya çıkmayı gereksiz bularak reddetti. Ancak eyaletin üç büyük gazetesi, Tillich’in en azından eyalet meclisinin ikinci güçlü fraksiyonu Sol Parti’nin başadayı Rico Gebhardt’a karşı bir tartışma programına katılmasını sağladı. Böylece Tillich ve Gebhardt 450 seyircinin önünde kozlarını paylaşacak, haberi ise üç gazetenin sayfalarına yansıyacak.

Tillich’in sadece anketlerdeki oy oranı yüzde 20,6 olan Sol Parti’nin adayı ile düelloya çıkmayı kabul etmesi ise şöyle yorumlanıyor: Diğer partilerin baş adaylarının da bulunduğu bir tartışma ortamında olası koalisyon ortaklıkları gündeme gelir. Şimdiki durumda ise bu hiç CDU’nun işine gelmeyebilir. Çünkü 2009’dan bu yana hükümet ortağı olan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oyları yüzde 5’lik barajın altında seyrediyor. Almanya için alternatif (AfD) partisinin oyları yüzde 7’lere ulaştı. Olası koalisyon ortaklığı tartışmaları en çok bu partinin işine yarayacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Sol Parti’den sonra yüzde 15 civarında oyla üçüncü parti konumunda olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise seçim kampanyasını dün başlattı. Seçimlerde Sosyal Demokratların baş adayı Martin Dulig’e Leipzig’de düzenlenen programda genel merkezden Genel Başkanvekili, Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft destek çıktı.Dulig en son olarak CDU ile hükümet kurabileceklerini dile getirmiş, “Evet, iktidar olmamızı istiyorum.” demişti. Sol, SPD ve Yeşiller’den oluşacak Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonunun toplam oy oranı yüzde 41’lerde seyretmesi ise hükümet değişikliğinin zayıf bir ihtimal olarak görünüyor.

Bu bakımdan 2004-2009 yılları arasında CDU ile hükümet ortağı olan, ancak 2009’daki seçimlerde ortaklıktan güçlü çıkmayı başaramayan SPD, yine de bu ittifaka sıcak bakacağı gözüküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!