Emekli aylığım neden iki yıl sonra kesildi

Güncelleme Tarihi:

Emekli aylığım neden iki yıl sonra kesildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 13:22

Haberin Devamı

2004 yılında SSK’dan emekliye ayrıldım. 2005’te yabancı bir kadınla evlilik yapıp İngiltere’ye yerleştim. Ziraat Bankası’na yatan emekli aylığımı buradan çektim. Türkiye’ye her tatile gidişimde adres ve kart bilgilerimi güncelledim. 2006 yılında İngiltere’de çalışmaya başladım ve bu durumu SSK Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildirdim. Yanıt bir yıl sonra geldi. Türkiye’den emekli olup da yurtdışında çalışma hakkımın olmadığını öğrendim ve Ekim 2008’de aylığım kesildi. Bununla birlikte 33 aylık, faiziyle geri isteniyor. Ben bu borcu ödeyebilecek durumda değilim. Bu arada 2011’de İngiliz pasaportu alarak çifte vatandaş oldum. Korkumdan Türkiye’ye tatile bile gidemiyorum. Bana yol gösterebilir misiniz? (Ahmet Beklan Mengütürk)

MAALESEF Türkiye’de bürokrasi çarkı yavaş işliyor. Size SSK’dan yanıtın bir yıl gecikmeli gelmesi hoşgörüyle karşılanabilecek bir durum değil elbette. Ancak yapılan işlem özünde doğru, yurtdışında çalıştığınız ve bir sosyal güvenlik sistemine dahil olduğunuz sürece Türkiye’den size aylık yatmamalıydı. Aslında siz üzerinize düşen görevi yerine getirmiş ve durumu bildirmişsiniz. Ancak yatırılan aylıklar da yasal faiziyle geri istenmesi de yasalara uygundur.

NEDEN 33 AY

Ancak anlaşılmayan nokta şu; siz tekrar çalışmaya başladığınızı hemen bildirdiniz. Yanıt bir yıl sonra geldi ve aylıklar iki yıl sonra kesildi. Bu durumda, size iki yıl haksız yere ödeme yapılmış sayılır ki, sizden de en fazla 24 ay için fazladan yapılan ödemeler ancak geri istenebilir. Neden 33 ay geri istendiğini, dilekçeyle SSK’ya başvurup öğrenmesini öneriyorum. Dilekçenizde, çıkarılan borcu ödeyebilecek durumda olmadığını, borcun taksitlendirilmesi için talepte bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Emekli aylığım neden iki yıl sonra kesildi
MAVİ KART İÇİN İLK ŞART

Eşimin çalışma ruhsatıyla aile şirketinde çalıştım

1954 doğumluyum, 1979 yılından beri Almanya’da yaşıyorum. Ne Almanya’da ne de Türkiye’de sigortalı çalışmışlığım var. Almanya’da uzun yıllar eşimin çalışma ruhsatıyla aile şirketi şeklinde serbest çalıştık. İşsiz olduğum sürelerde Alman işsizlik kurumunun ödemiş olduğu minimal emeklilik sigorta primleri var. Bu şartlar altında borçlanarak emekli olabilir miyim? (Hayrullah Hazar)

EĞER işlettiğiniz aile şirketi sizin üzerinize kayıtlıysa, serbest meslek yaptığınız süreleriniz 3201 sayılı yurtdışı borçlanma yasası kapsamında dikkate alınır. Ama işleri eşinizin üzerindeyse ve siz şirkette işçi olarak çalışıp namınıza Alman Emeklilik Sigortası’na prim yattıysa o zaman da, bu çalışma sürelerinizi SGK’ya borçlanabilirsiniz. İşsizlik parası aldığınıza göre, sigortalı olarak çalıştığınızı düşünüyorum. Fakat çalıştığınız sürece prim yatmadıysa o zaman borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz yok demektir.

İKİNCİ İHTİMALE GÖRE...

Sorunuzu, ikinci ihtimale göre, yani sigortalı çalıştığınız varsayımıyla yanıtlıyorum. TBMM’de gündeme alınan ve bazı maddeleri onaylanarak kabul edilen Torba Yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Almanya’daki sigorta başlangıcınız, Türkiye’de de sigorta başlangıcı olarak kabul edileceği için, emeklilik şartlarınız da buna göre belirlenecektir. 1980’de işe başladıysanız yaklaşık 5 bin ile 5 bin 450 gün arasında borçlanma yaparsanız hemen emekli olursunuz. Ancak aylık bağlatmak için işinizi sonlandırmalısınız veya işyeri sizin üzerinize kayıtlıysa, şirketinizi devretmelisiniz.

18 bin 200 dolar yatırırsanız hemen emekli olursunuz

BEN 3 Mart 1965 doğumluyum. 1979’dan beri Berlin’de yaşayan bir çifte vatandaşım. 2008 öncesi SSK’ya borçlanma talebinde bulundum ve 3.5 Dolar üzerinden borçlanabiliyorum. Yalnız SSK benim Almanya’da 1 Eylül 1983 yılındaki işe giriş tarihimi kabul etmiyor. İş başlangıcımı kabul ettirmek için dava açmam gerekiyor mu? 5 bin 200 gün ve 3.5 dolar üzerinden emekli müracaatım hala geçerli mi? (Tayfun Öztürk / Berlin)

ŞU an TBMM’de gündemde olan Torba Yasa tasarısı, sizin sorununuza çözüm getirecek. Çünkü tasarıda yer alan bir madde, yurtdışındaki iş başlangıç tarihinin Türkiye’de iş başlangıcı olarak kabul edilmesini öngörüyor. Dolaysıyla, sizin Almanya’daki 1 Eylül 1983’teki sigorta başlangıcınız, söz konusu tasarının yasalaşması ile Türkiye’de iş başlangıcı olarak kabul edilecek. Bu durumda, 47 yaş ve 5 bin 150 şartlarına tabi olursunuz. Yani daha uygun şartlarda emekli olmayı sağlayacak olan sigorta başlangıç tarihinin tescili için mahkemeye gitmenize gerek yok. Bunun için Torba Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi yeterli olacaktır.

Daha önce dolar bazında yaptığınız borçlanma başvurunuz hala geçerliliğini koruyor. 5 bin 200 gün karşılığında 18 bin 200 dolar yatırmanız ve sigortalı işinizi sonlandırmanız halinde, hemen emekli olursunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!