2’nci dalga alt kadroya

Güncelleme Tarihi:

2’nci dalga alt kadroya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 01:13

İSTANBUL merkezli yasadışı telefon dinlemeleriyle ilgili operasyonunun 2’nci dalgası, eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in dinlemeleri hazırlayan kişiler olarak işaret ettiği istihbaratçı komiser ve polis memurlarına yapıldı. İstanbul dahil 14 ilde düzenlenen operasyonda, gözaltı listesindeki 33 polisten 29’u yakalandı. Gözaltına alınan şüphelilerin sağlık kontrolleri gece ve sabah saatlerinde de devam etti. Kontrolden çıkan bir kişi "Adaletten başka herhangi bir borcumuz yok bunları yapanlara" diye bağırdı.

Haberin Devamı

Bunlardan 22’sinin komiser, diğerlerinin 1’i emekli 7 polis memuru olduğu belirtildi. Polisleri “Dinlemeleri kendi inisiyatifinizle mi yoksa üstlerinizden emir alarak mı yaptınız?” sorusu bekliyor. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ilk dalgada gözaltına alınan rütbeli polislerin ardından bu kez dinleme kararlarında imzaları bulunan alt kadro polislere yöneldi. 2008-2012 yılları arasındaki yasadışı dinleme tutanaklarında imzaları bulunan komiserler ve polis memurların adreslerine dün sabah 06.30 sıralarında girildi.

2 GÖZALTI DAHA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ve dün 29 emniyet mensubunun yakalandığı soruşturma kapsamında, 2 kişi daha gözaltına alındı. 14 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 31'e yükseldi.

İstanbul’da polisin hedefinde, Seyrantepe’deki Polis Lojmanları vardı. Bu dakikalarda Van, Hakkâri, Mardin, Ankara, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki adreslere de girildi. Van Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 4 polis yakalanırken, 1 polis de Bitlis Tatvan’da gözaltına alındı. Diğer illerde de 19 komiser ve polis memuru yakalandı. İstanbul dışında yakalanan polislerin, İstanbul’a getirilerek sorguya alınacağı belirtildi. 5 polisin adreslerinde bulunamadığı belirtildi. Yakalanamayan polisler arasında, casusluk soruşturmasında gözaltına alınarak serbest kalan Komiser Serkan Durmaz’ın da bulunduğu belirtildi. Durmaz, gözaltına alındığında, “Evdeki paraları sıfırlayamadık. Gemiciklerimiz yok” demişti.

Haberin Devamı

KONTROL SONRASI BAĞIRDI

2’nci dalga alt kadroya

EMNİYET personeline yönelik gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda gözaltına alınanlar gece ve sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildi. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sivil polis minibüsleriyle getirilen şüphelilerdean bir kişi kontrol sonrası "Adaletten başka herhangi bir borcumuz yok bunları yapanlara..." diye bağırdı. Sağlık kontrolünden geçirilenler daha sonra aynı araçlarla güvenlik önlemleri altında hastaneden götürüldü.

TALİMAT KİMDEN?

Gözaltına alınan polislere, sahte isimlerle ve herhangi bir belge bilgi olmadan neden dinleme yaptıkları, dinleme yapılan telefonların IMEI numaralarını nasıl elde ettikleri, dinlenen kişilerin neden sahte isimlerle uzatmalı dinlemeye devam edildiği, dinleme faaliyetlerinde üstlerinden talimat alıp almadıkları soruları yöneltilecek. Gözaltı listesinde olan 1’i emekli 33 polisten halen görevde olan 32’si açığa alındı.

Haberin Devamı

4 POLİS ARANIYOR

Komiser Serkan Durmaz ile birlikte 2’si komiser 4 polis ise aranıyor. Casusluk soruşturmasında gözaltına alınarak serbest kalan Durmaz’ın 2009 yılında Organize Şube’nin gerçekleştirdiği Borsa operasyonunda, dinlemeye takılması üzerine İstihbarat Şube’deki görevine son verildiği belirtildi. Durmaz’ın manipülasyon suçlamasıyla operasyon kapsamında yargılandığı da ifade edildi.

İLK DALGA 22 TEMMUZ’DAYDI

Mülkiye ve polis başmüfettişleri, yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yürüttükleri çalışmada, aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 205 kişinin sahte isimlerle dinlendiğini belirlemişti. Hazırlanan rapor doğrultusunda operasyonun ilk ayağı 22 Temmuz 2014 günü gerçekleştirilmişti. Rütbeli istihbaratçı polisleri kapsayan operasyonda, dönemin İstihbarat Şube Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da arasında bulunduğu 41 kişi gözaltına alınmış, 20’si tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Bu arada ilk operasyondaki ‘casusluk’ soruşturması kapsamında 38 kişinin serbest bırakılmasına Savcı İrfan Fidan itiraz etti.

33 kişilik liste

Murat Turan, Engin Yaşar, Halil Kocaman, Hüseyin Duş, Akif Yılmaztürk, Abdülkerim Anaçoğlu, Metin Güneş, Serkan Durmaz, Safa Tarık Oğuz, Furkan Donkar, Haluk Ural, Ubeydullah Çelik, Ahmet Sarı, Hacı Şerif Erikmen, Şemsettin Dündar, Seçkin Tesadüf, Erhan Sazin, Hasan Aladağ, Şerif Yiğit, Emre Durak, Burhan Alioğlu, Ergün Acun, İhsan Şirin, Sadettin Karataş, Ömer Hüseyin Eroğlu, Ebubekir Özer, Ebubekir Gül, Hüseyin Türk, Süleyman Bağlan, Veli Karlı, Osman Kılıç, Serdal Kurtoğlu, Fatih Yılmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!