Hazine’ye ait taşınmazlar devredildi

Güncelleme Tarihi:

Hazine’ye ait taşınmazlar devredildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 01:27

Bakanlar Kurulu, son aldığı kararla Saraçoğlu Mahallesi’ndeki binaların tahsisini kaldırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine’ye ait taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ’ye devredildi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tek yetkinin Bakanlığa ait olduğunu savunurken, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da, “Başkent için böylesine önemli bir alana yönelik tek başlarına bir karar almaları proje demokrasisine aykırıdır” dedi.

Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili Bakanlar Kurulu, son aldığı kararla binaların tahsisini kaldırdı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bölge; tarihi, kültürel mirası, kentsel sit niteliği ve özgün yapısının korunması kaydıyla, aslına uygun bir şekilde restore edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Toplu Konut?İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülecek projeler kapsamında değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak.
Ankara Ticaret Odası (ATO) ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin uzun süredir ortaklaşa proje çalışmasını yürüttüğü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de destek verdiği Saraçoğlu’ndaki mülkiyeti Hazine’ye ait taşınmazların, ÖİB ve TOKİ’ye devredilmesi kararına tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği risk altındadır” dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

GELECEĞİ RİSK ALTINDA

“Saraçoğlu Mahallesi, herkese ait bir değerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç işletilemez. Bu alan hepimize aittir. Bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği risk altındadır. TOKİ ve OİB oraya proje yapacaksa vay halimize. Bakanlık kapalı kapılar ardında değil kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadıR.”

ÖZGÜN YAPIYA KORUNACAK

Tahsislerin kaldırılmasıyla bölgedeki mülkiyeti Hazine’ye ait taşınmazların da OİB ve TOKİ’ye devredileceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise karara göre bölgedeki tek yetkilinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunun altını çizdi. Bakanlar Kurulu kararına göre Kızılay’ın ön önemli ve değerli alanlarından olan Saraçoğlu Mahallesi’nin yenileneceğini vurgulayan yetkililer, bölgenin özgün yapısına sadık kalınması şartıyla, bakanlığın söz konusu kararla bölgede yeni projeler yapılmasını ve atıl durumdaki taşınmazların değerlendirilmesini amaçladığını aktardı. Yetkililer, bölgedeki yapıların tamamen yıkılmayacağını fakat kentsel yenileme yapılabileceği bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!