Beşiktaş ilk peşinde

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaş ilk peşinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 11:36

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Feyenoord ile karşılaşacak Beşiktaş'ın Avrupa kupalarında ilk kez bir Hollanda takımını elemeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Deplasmandaki ilk maçta rakibini 2-1 mağlup eden ve tur için avantaj sağlayan siyah-beyazlılar, Avrupa kupaları tarihinde bugüne dek bir Hollanda takımını eleyemedi. "Kara Kartallar", Avrupa'da daha önce 3 kez Hollanda ekipleriyle eşleşti. Beşiktaş daha önce Avrupa kupalarında Hollanda takımlarından Ajax ile iki, PSV Eindhoven'la da bir kez eşleşti.

İlk olarak 1966-67 sezonunda o zamanki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1. turunda Ajax'ın karşısına çıkan siyah-beyazlılar, deplasmandaki ilk maçı 2-0, İstanbul'daki rövanşı da 2-1 kaybetti. 1991-92 sezonunda aynı kupanın yine ilk turunda bu kez PSV Eindhoven'ın karşısına çıkan Beşiktaş, İnönü Stadı'ndaki ilk maçta Mehmet Özdilek'in 80. dakikada attığı penaltı golüyle sahadan 1-1 berabere ayrıldı. Philips Stadı'ndaki rövanşta Metin Tekin'in 5. dakikada attığı golle umutlanan "Kara Kartallar", 24'te Vanenburg, 58. dakikada da Kalusha'nın gollerine engel olamadı ve 2-1 mağlup olarak, Avrupa kupalarına veda etti.

Beşiktaş, en son bir Hollanda takımıyla 1993'te karşılaştı. Avrupa Kupa Galipleri Kupası 2. turunda Ajax'ın karşısına çıkan siyah-beyazlılar, Amsterdam Olimpiyat Stadı'nda Mehmet Özdilek'in 40. dakikadaki golüyle 1-0 öne geçmesine rağmen, 60. dakikada Frank Rijkaard ve 80. dakikada Roland de Boer'in golleriyle sahadan 2-1 yenik ayrıldı. "Kara Kartallar", İstanbul'daki rövanşta ise Litmanen'in 3, Pettersson'un 1 golüyle rakibine 4-0 mağlup oldu. Siyah-beyazlılar, Hollanda ekipleriyle bugüne dek yaptıkları 7 maçın 5'ini kaybetti, birer galibiyet ve beraberlik aldı. Bu maçlarda 6 gol atan Beşiktaş, kalesinde 14 gol gördü.

Türk-Hollanda takımları 37. kez karşılaşacak

Feyenoord-Beşiktaş maçıyla Türk ve Hollanda futbol takımları Avrupa kupalarında 37. kez karşı karşıya gelecek. İki ülke takımları arasında yapılan 36 maçta Türk ekipleri 8, Hollandalılar ise 22 galibiyet aldı, 6 maç da berabere bitti. Türk takımları attıkları 36 gole karşın kalelerinde 80 gol gördü.

Beşiktaş tur peşinde

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunun rövanşında yarın İstanbul'da Hollanda'nın Feyenoord takımıyla karşılaşacak. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 20.30'da başlayacak mücadeleyi Alman hakem Felix Zwayer yönetecek. Deplasmandaki ilk maçı 2-1 kazanarak avantaj elde eden siyah-beyazlı takım, taraftarının desteğiyle çıkacağı mücadelede de rakibini geçip play-off turuna kalmayı hedefliyor. Beşiktaş, Feyenoord maçı öncesi son antrenmanını bu akşam BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde yapacak.

Haberin Devamı

Taraftarıyla buluşacak

Siyah-beyazlılar, Feyenoord mücadelesiyle, bu sezon taraftarının önünde ilk resmi maçına çıkacak. Yeni sezon öncesi kamp çalışmalarını İngiltere ve Almanya'da gerçekleştiren siyah-beyazlı takım, 2014-2015 sezonun ilk resmi maçında taraftarlarına hem galibiyet hem de tur hediye etmek istiyor.

Oyuncuların sakatlık durumu

Beşiktaş'ta, ilk maçta sakatlığı nedeniyle forma giymeyen Veli Kavlak, rövanş öncesi takımla çalışmalara başladı. Sakatlığı süren Oğuzhan Özyakup'un ise yarın forma giymemesi bekleniyor. Dünkü antrenmanda salonda bireysel çalışmalar yapan Tomas Sivok ve Serdar Kurtuluş'un durumu bugünkü antrenmanda belli olacak.

Haberin Devamı

Bilic, ön libero için arayışta

Oğuzhan'ın sakatlığı, Veli'nin de takımla fazla çalışamaması Slaven Bilic'i ön liberoda kimi oynatacağı yönünde arayışa itti. Feyenoord'a karşı ilk maçta başarılı performans ortaya koyan Atiba Hutchinson'ı hücuma dönük oynatması beklenen Hırvat çalıştırıcı, orta alanda Necip Uysal'ın yanında ise hazır olması halinde Veli'ye görev verebilir.

Demba Ba'nın heyecanı

"Kara Kartallar”ın bu sezonki en önemli transferi Demba Ba da İstanbul'da taraftarların önüne çıkma heyecanı yaşıyor. Transferinin ardından Feyenoord ile oynanan ilk karşılaşmada sonradan oyuna giren Senegalli futbolcu, rövanş mücadelesinde teknik direktör Slaven Bilic'ten forma bekliyor. Beşiktaş'ın bir diğer yeni transferi Cenk Tosun da Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ilk kez taraftarların önüne çıkacak.

Mustafa Pektemek, gollerini sürdürmeye çalışacak

Siyah-beyazlı ekibin formda oyuncularından Mustafa Pektemek, performansını yarınki karşılaşmada da sürdürmeye çalışacak. Hazırlık maçlarında 5 gol atan ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk karşılaşmayı da boş geçmeyen tecrübeli oyuncu, rövanşta da gol sevinci yaşamayı hedefliyor.

Beşiktaş, Avrupa kupalarında 166. maçına çıkacak

Beşiktaş, Hollanda'nın Feyenoord takımıyla yarın İstanbul'da yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçıyla birlikte, Avrupa kupalarında 166. karşılaşmasına çıkacak. Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 165 maçtan 61'ini kazanıp, 30'unda berabere kaldı, 74 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında bugüne kadar rakip fileleri toplam 207 kez havalandıran "Kara Kartallar", kalesinde ise 240 gol gördü. Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 12 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

Avrupa mesaisi

Beşiktaş'ın, Avrupa kupalarında yaptığı maçların performans tablosu şöyle:

Hükmen galibiyetler

Beşiktaş'ın haberde değerlendirmeye alınmayan Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor. Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

İki kez çeyrek finale çıktı

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselme oldu. Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-03 sezonunda da UEFA Kupası'nda aynı başarıya ulaştı.

Haberin Devamı

En golcüsü Oktay Derelioğlu

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu. Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor. Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7'şer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.

Beşiktaş'ta, Feyenord maçı hazırlıkları

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu'nda, çarşamba günü Feyenord ile Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynayacağı rövanş maçının hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde, BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde basına kapalı yapılan 1,5 saatlik antrenmana ısınma koşularıyla başladığı bildirilen siyah-beyazlı futbolcuların, istasyon programının ardından pas çalışması gerçekleştirdiği ve idmanı çift kale maç oynayarak tamamladığı kaydedildi. Olcay Şahan, Mustafa Pektemek, Veli Kavlak ve Motta'nın antrenmanda yer aldığı, Sivok ve Serdar Kurtuluş'un ayrı çalıştığı, Oğuzhan Özyakup'un ise bireysel program uyguladığı belirtildi.

Siyah-beyazlı takımın çalışmasını ikinci başkan ve futbol şubesi başkanı Ahmet Nur Çebi ile futbol A takımından sorumlu yönetim kurulu üyesi Mete Vardar'ın da takip ettiği aktarıldı. Beşiktaş, Feyenord maçı hazırlıklarına yarın saat 18.00'de yapacağı çalışmayla devam edecek. Antrenmanın ilk onbeş dakikalık bölümü, basın mensuplarına açık gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!