Osmanlı’nın New York’taki son savaşı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’nın New York’taki son savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 09:49

Osmanlı sarayında doğan son şehzade olan ve beş yıl önce vefat eden Ertuğrul Osman’ın eşi Zeynep Osman, New York’taki dairesinden mahkeme kararıyla tahliye edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

2009 yılında 97 yaşındayken vefat eden Ertuğrul Osman, Manhattan’ın Lexington caddesi üzerindeki asansörsüz, iki kat merdiven ile çıkılan kiralık daireye 1945’te taşınmıştı. New York Belediyesi’nin “Kira Kontrolü” yasası sayesinde geçen bunca yıla rağmen kirasının sadece 390 dolar kaldığı dairenin yeni sahibinin hâlen dairede yaşayan Zeynep Osman’ı çıkarmak için mahkemeye başvurduğu kaydedildi.

Osmanlı’nın New York’taki son savaşı

New York Times gazetesi; İkinci Abdülhamit'in torunu, Yıldız Sarayı’nda doğan Şehzade Ertuğrul Osman'ın karısı Zeynep Osman'ın oturduğu iki odalı 150 metrekarelik çatı katından atılmamak için avukat tutarak mahkemede mücadele verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Manhattan’ın işlek caddelerinden olan Lexington ile 74’üncü sokak köşesindeki üç katlı binayı 10.1 milyon dolara alan Avi Dishi isimli binanın yeni sahibi, ertesi yıl mahkeme aracılığıyla Zeynep Osman'a tahliye emri gönderdiği, ancak tahliye emrinin “E. Osman ve 1985'te ölen ilk eşi “G. Osman” adına gönderilmesi üzerine 'Ölü kişileri tahliye edemezsiniz' diyerek karara itiraz edildi.

Yeni ev sahibi Avi Dishi, Ertuğrul Osman ve Gülda Osman'ın öldüğünü bilmediğini, Zeynep Osman'ın hiçbir zaman ilk adını kullanmadığını iddia ederken, mahkeme Zeynep Osman'ın avukatının itirazını reddetti.

Ev sahibinin avukatları, Zeynep hanımın 1991'den bugüne bu dairede yaşadığını belgeleyecek telefon, elektrik faturası gibi belgeler ile ölüm, evlilik sertifikalarını da mahkemeye sunmasını istedi.

"ACI VERİYOR"
New York Times gazetesine konuşan Zeynep Osman, "Gitmek bana acı veriyor, fakat makul olmalı. Belli bir yaşam tarzına alıştım, beni bir çırpıda atamaz" ifadelerini kullanırken, yeni ev sahibi kapı zilinde sadece “Osman” yazan kiracılarını Ukraynalı sanıyor.

Osmanlı’nın New York’taki son savaşı

Ertuğrul Osman’ın altı restoran olan kiralık dairesi kendisinin yaşadığı yıllarda da New York Times gazetesine defalarca haber olmuş, önceki ev sahibi ile giriştiği hukuk mücadelesini kazanarak dairede yaşamaya devam etmişti. Şehzade Osman, 97 yaşında vefatından 2 ay öncesine kadar bu dairede kalmaya devam etmiş, ve evden ayrılırken Hürriyet gazetesine verdiği son röportajında “Doktorum bunca yıl yaşamamı bu merdivenlere borçlu olduğumu söylüyor. Ancak 6 aydır evden çıkamıyorum. Artık , eşimin Teşvikiye’deki evine gidip orada ölmek istiyorum” ifadesini kullanmıştı.

Son Osmanlı şehzadesi Ertuğrul Osman’ın geride kalan eşi Zeynep Osman (Tarzi), 1920'lerde Afganistan'ı terk etmek zorunda kalan Afgan Prensi Abdülfettah Tarzi ve Türk eşi Pakize Tarzi'nin kızı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!