Gerekiyorsa varlığımı devlete bağışlamaya hazırım

Güncelleme Tarihi:

Gerekiyorsa varlığımı devlete bağışlamaya hazırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 09:28

Rus milyarder Gennadiy Timçenko, gerekirse mal varlığını devlete devretmeye hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen doğalgaz şirketi Novatek hissedarı zengin işadamı Gennadiy Timçenko, Ukrayna krizi nedeniyle ABD'nin yaptırım listesine girmişti. Yaptırım kararına göre, Timçenko'nun ABD'de bulunan tüm varlığı donduruluyor ve ABD vatandaşlarının kendisiyle işbirliği yapması yasaklanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptırım listesi ile ilgili kararı 20 Mart'ta imzalamasından bir gün önce Timçenko sahip olduğu Gunvor şirketinin yüzde 44'lük hisse payını ortağı Torbjorn Tornqvist'e sattığını duyurmuştu.

Gelişmelerin ardından Rus basınına konuşan Timçenko, mal varlığıyla ilgili ilginç açıklamada bulundu. Timçenko, "Çok açık ve net konuşuyorum, gerekirse yarın tüm varlığımı devlete bağışlayabilirim. Ya da yardım kuruluşuna, yeter ki birilerine faydası olsun" dedi. Konuyu eşiyle de değerlendirdiğini belirten Timçenko, milyarlara ihtiyaçların olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Forbes dergisinin verilerine göre Timçenko'nun mal varlığı 15,3 milyar dolar değerinde. Rusya'da zengin işadamları listesinde 6. sırada bulunan Timçenko, dünya sıralamasında ise 62. sırada. Timçenko'nun sahip olduğu ya da hissesinin bulunduğu şirketler ise şöyle: Enerji, altyapı ve otomotiv sektöründe yatırım yapan Volga Group, doğalgaz şirketi Novatek (yüzde 23), kömür şirketi Kolmar, kömür şirketi Sibura (yüzde 32,5), inşaat şirketi STG (yüzde 63) ve demiryolu ile petrol taşımacılığı şirketi Transoil (yüzde 80).

Uzmanlara göre, Timçenko'nun sahip olduğu yada hissesi bulunan şirketlerin arasında en iştah kabartıcısı doğalgaz şirketi Novatek. Yaptırım listesine girmesinin ardından Novatek hisseleri yüzde 15 ucuzladığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!