YAŞ’talar

Güncelleme Tarihi:

YAŞ’talar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 02:01

Yüksek Askeri Şûra, dün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Amiral ve generallerin durumlarının ele alınacağı ilk gün toplantısında Balyoz davasından tahliye olan 11 general ve amiral de görüşüldü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün 1’er yıllık daha görev süresi bulunuyor.

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2020’li yıllarda komuta kademesini şekillendirecek Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında başladı. Toplantı öncesi Erdoğan, şûra üyesi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve komutanlarla birlikte Anıtkabir ziyaretinde, merdivenlerde ‘hatıra fotoğrafı’ için kameralara poz verdi. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu yıl son kez YAŞ’a başkanlık etmiş olacak.Şûra üyeleri Anıtkabir ziyaretinin ardından Genelkurmay Karargâhı’nın Çakmak Salonu’nda toplantıya geçti. 200’e yakın general ve amiralin durumunun görüşüleceği YAŞ’ta sicil notu en yüksek albayların da masaya gelmesiyle 500 asker terfi heyecanı yaşayacak. YAŞ’ın ilk günkü toplantısında general ve amirallerin durumları ele alındı.

Haberin Devamı

BALYOZ’DAN 11 İSİM

Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının ardından tahliye edilen Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun isimleri YAŞ masasında olacak. Tümamiral Erdem Caner Bener, tahliye sonrası emekliye ayrıldığı, Tuğamiral Şafak Yürekli de İstanbul’daki Casusluk davasında 1 yıl hapis cezası aldığı için YAŞ’ta durumları görüşülmeyecek.

YAŞ’talar

GENELKURMAY POTASINA 2 İSİM Mİ?

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın 4 yıllık orgenerallik sürelerini tamamladıkları için teamüllere göre emekliye ayrılmaları gerekiyor. Ancak kulislerde geçen yıl bu göreve getirilen ve yaş haddi sorunu olmayan Yörük’ün görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği de ileri sürülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde önümüzdeki yıl Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’la birlikte Yörük de Özel’in bırakması beklenen Genelkurmay Başkanlığı için potaya girmiş olacak.

Haberin Devamı

1. ORDU’DA DEĞİŞİM

1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş’un yaş haddinden emekli olması, yerine de en kıdemli orgeneral olarak Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın getirilmesi öngörülüyor.

HAVA’YA YENİ KOMUTANLIK

YAŞ’ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HKK) yeniden yapılanması da bekleniyor. Buna göre HKK’ye bağlı Eskişehir’deki 1’inci Taktik Hava
Kuvvet Komutanlığı ile Diyarbakır’daki 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, ‘isim olarak’ lağvedilecek. 2 komutanlık ‘Muharip Hava Kuvvet Komutanlığı’ adı altında birleşecek ve komutanlık merkezi Eskişehir olacak. Ancak Eskişehir ve Diyarbakır’daki üsler aynen kalıp, bilinen görevlerini sürdürecek. Yeni kuvvetin başına, bu yıl YAŞ’ta hava orgeneralliğe yükselecek bir isim getirilecek. Bu komutanın HKK’de geçen yıl
‘YAŞ üyeliğine’ atandığı için emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan orgeneral kadrosu için yarışacak korgeneraller Abidin Ünal, Nejat Bilgin ve Mehmet Çetin’den birisinin olması bekleniyor.

Hedef 2023

Haberin Devamı

YAŞ üyeleri toplantısı öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan dünyada ve komşu ülkelerde yaşanan olaylara vurgu yaparak, şunları kaydetti: “2014 yılı Yüksek Askeri Şûra çalışmalarının ülkemiz, milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyor bu vesile ile Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucu Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla yad ediyoruz. Kuruluşunun 91. yıldönümüne ulaştığımız Türkiye Cumhuriyetimiz 2023 hedefleri doğrultusunda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Hedefimiz 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmektir. Bu süreçte milli güvenliğimizi en üst düzeyde geliştirmenin yanında kadim tarihimizden devraldığımız sorumluluklar ile vicdanı ve insanı yükümlülüklerimizi de asla ihmal etmiyoruz. Dünyada ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde istikrarımızı koruyarak, gücümüzü artırarak, bölgemizde barışı, huzuru, refahı kalıcı hale getirmenin gayreti içindeyiz. Yaşadığımız kritik süreç Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yetişmiş insan gücü ile modern donanımı ile üstün hareket kabiliyeti ile daha da güçlü bir ordu haline gelmesi konusundaki kararımızın ve çabalarımızın isabetliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu anlayışla yürüttüğümüz 2014 yılı Yüksek Askeri Şûra çalışmalarının bir kez daha ülkemize, milletimize Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

Komuta kademesi değişmeyecek

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün 1’er yıllık daha görev süreleri olduğu için komuta kademesinde bir değişiklik beklenmiyor. Orgeneral Özel’in atama, terfi ve temditlerde siyasi kanattan kendisine baskı gelmesi durumunda istifa edeceğine dair daha önce ortaya atılan iddialar, hem Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hem de Genelkurmay kaynaklarınca yalanlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!