BBC Max Keiser'in 'İsrail sansürü yüzünden istifa ettim' iddiasını yalanladı

Güncelleme Tarihi:

BBC Max Keiserin İsrail sansürü yüzünden istifa ettim iddiasını yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 01:11

İngiltere’nin devlet destekli yayın yapan kuruluşu BBC’ye sunuculuk yapmış olan Max Keiser, kanalın İsrail’le ilgili sansürleyici yayın politikası nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Ancak daha sonra Hürriyet'e konuşan BBC kaynakları, Keiser'in 2009'dan bu yana BBC ile zaten çalışmadığını ve iddiaların tümüyle yalan olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BBC kaynakları, Max Keiser'in hiçbir zaman BBC çalışanı olmadığını, 2009'dan önce de BBC'ye dışarıdan Oracle adında bir ekonomi/iş dünyası programı yaptığını ve o dönemde kendi kararıyla BBC ile çalışmaya son verdiğini açıkladı. İngiliz yayın kuruluşundan kaynaklar, Hürriyet'e yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu program bittiğinde yenilenmemiştir. Max Keiser’in kendisi, kendi açısından bunun nedenini YouTube'daki videosunda anlattığında burada ne İsrail, ne de Gazze’den söz etmektedir.

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu haber her nedense Türkiye’de bir anda büyük rağbet gördü. Ama tamamiyle asılsızdır. Yine BBC’nin Ortadoğu muhabiri Jeremy Bowen’ın da BBC tarafından işten el çektirildiğine ilişkin sosyal medyada asılsız haberler dolaşmaktadır. Max Keiser de bunu yaymaya çalışanlardan biridir. Bu da tamamen gerçek dışıdır. Jeremy Bowen tatile çıkmıştır ve bunu da attığı tweet’le duyurmuştur. Aynı şekilde BBC Newsgathering Editörü de söylentileri yalanlamıştır.

Bu arada şunu da söylemek lazım; BBC Gazze’deki haberciliği nedeniyle çeşitli şekillerde eleştirilebilir. Bunun bir kısmı haklı da olabilir. Ama asılsız bilgiler üzerinden eleştirmek yerine gerçek örnekler üzerinden bunu yapmak çok daha etkili olur."

KEISER'İN İDDİASI
Keiser, istifasıyla ilgili gelen sorular üzerine Twitter sayfasından önceki gün toplu bir yanıt niteliğinde, “BBC’deki programı bırakma nedenim, hiçbir şekilde İsrail’den bahsetmeme emri verilmesiydi. Zaten bu tür bir sansür Gazze’deki dehşete yol açıyor” yazmıştı.

Haberin Devamı

BBC Max Keiserin İsrail sansürü yüzünden istifa ettim iddiasını yalanladı

10 binin üzerinde paylaşım alan tweet sonrası Keiser, daha önceki bir programının tamamını yayınlayarak, program sırasında asla İsrail’den bahsetmemesine dikkat çekmişti. Keiser, daha sonra da İngiliz Independent gazetesinin İsrail’in İngiltere tarafından nasıl desteklendiğini aktaran haberini paylaşmıştı.

Haberdeki raporlar, Gazze’ye yönelik 8 Temmuz’dan bu yana yürüttüğü Koruyucu Hat operasyonunda İsrail’in İngiliz yapımı silahlar kullandığı ortaya konuyordu. Yine raporlara göre, İsrail’in en çok güvendiği ve operasyonun âdeta omuriliği olarak görülen Hermes insansız hava uçaklarının üretimi için üretim iznini elinde tutan iki İngiliz şirketiydi.

Haberin Devamı

Keiser, bu açıklamalar sonrası Gazze’de yaşananları İsrail karşıtı tweet’leriyle paylaşmayı sürdürmüştü. BBC, Gazze çatışmasında taraflı olmakla suçlanarak protestocuların hedefi olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!