Sağlıklı bir cinsel yaşam için ne yapmalı?

Neden cinsellik zaman içinde heyecanını kaybediyor? Neden evlilik ya da uzun süreli ilişki seks hayatını sıradanlaştırıyor?

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, sizi uzun süredir takip ediyorum. Zaman zaman biraz tutucu düşünceleriniz olsa da, genellikle çok akılcı cevaplar veriyorsunuz.
Ben, özel bir şirkette çok iyi bir pozisyonda çalışan genç bir kadınım. Yaşım 33.
Henüz evlenmedim, evliliği de daha bir süre düşünmüyorum.
Dört yıldır beraber olduğum bir genç adam var. Çok iyi anlaşıyoruz. Birlikte de oluyoruz.
Ancak ilişkimiz, nasıl desem, bir süredir monotonlaştı sanki.
Buna rağmen sevgilim, evlenme zamanımızın geldiğini düşünüyor. Aynı evi paylaşmak, bir yuva kurmak istiyor.
Bense aynı fikirde değilim. Zaten heyecanını kaybeden ilişkimizin bir de evliliğin getirdiği rahatlık ve monotonlukla tamamen mahvolacağını düşünüyorum.
Neden cinsellik zaman içinde heyecanını kaybediyor? Neden evlilik ya da uzun süreli ilişki seks hayatını sıradanlaştırıyor? Giderek tatsız, anlamsız, keyif vermeyen bir beraberlik haline geliyor?
O heyecanla beklediğimiz özel anlar, eski sıcaklığını, parlaklığını kaybediyor. Özlem hissettirmiyor artık...
Size sormak istediğim; evlilik mi, birlikte yaşamak mı, yoksa ayrı evlerde yaşayıp da bir ilişki sürdürmek mi daha doğru?
Sizce birlikte mi yaşamalı, herkesin ayrı evi mi olmalı? Sağlıklı bir cinsel yaşam için ne yapmalı?
Bilgi verir misiniz lütfen...
Rumuz: İkilem

Haberin Devamı

Sevgili kızım, zaman zaman size tutucu gelen düşüncelerim, aslında Türk toplumunun her kesimine ve genel görüşlere uyumlu olma endişemdendir.
Takdir edersiniz ki köşemi 7’den 70’e binlerce kişi okuyor. Bu nedenle uç noktalarda olamam. Aykırı düşünceler üretemem...
Bana göre evlilikte ya da evlilik dışı ilişkilerde en ciddi sorun; cinselliğin sevgi, aşk, duygu içeren boyutlarını görmezden gelmektir. Bu durumda ilişki zarar görür.
Beraberlik içinde karşısındaki kişiyi kendi malı gibi gören, her yönden hatta cinsel açıdan da baskı uygulayan, sürekli kendi arzularını ön planda tutan kişiler, bir süre sonra bıkkınlık yaratır.
Sonuçta karşıdaki kişi kendini esir gibi görmeye başlar. Özgürlüğünün kısıtlandığını düşündüğü andan itibaren de ilişki biter.
İlişki sırasında kişilerin karşı tarafın bağımsızlığına saygı göstermeleri şarttır.
İlişki sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, paylaşılan zamanın çokluğu değil, paylaşımın kalitesidir.
Tüm günü birbirleriyle geçirdikleri halde iyi bir beraberlik kuramayan pek çok çift var. Uzun zamandır beraber olmak, o ilişkinin mutlaka mutluluk vermesini de gerektirmez.
Anlaşılan sizin bu beraberliğinizde de yaşanan dört yıl gibi uzun bir süreç, ilişkinize özen göstermemeniz ve alışkanlığın yerleşmesi nedeniyle, aşkı ve heyecanı öldürmüş.
Cinsellik açısından da her iki tarafı mutlu edecek şey, karşılıklı sevgi ve isteğin sonucu olarak ortaya çıkan, içten gelen ve kendiliğinden oluşan sekstir. Programlı, hazırlıklı seks elbette bir süre sonra sıkıcı ve yapay gelir insana.
Evlilik ya da ciddi bir beraberlik, çiftlerin birçok şeyi karşılıklı paylaşmasını, birbirlerine destek olmalarını gerektirir ki, ben bu nedenle çiftlerin ayrı evlerde oturmasına karşıyım. Gerçek bir beraberlik ancak bu paylaşımla bütünleşir.
Ancak aynı evde yaşarken karşındaki kişinin farklı bir birey olduğunu unutmak, onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermemek de ilişkiyi bitirir.
Bu nedenle evliliği düşünmeden önce ilişkinizin durumunu titizlikle incelemenizde ve eksik noktaları değerlendirmenizde yarar var.
Yoksa daha şimdiden heyecanı kaçan bir ilişkiyi zoraki bir evliliğe sürüklemenin anlamı yok.

Yazarın Tüm Yazıları