Yüksek Askeri Şura üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Yüksek Askeri Şura üyeleri Anıtkabiri ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 11:05

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Mozoleye çıkan merdivenlerde YAŞ üyeleri ve Erdoğan, ilk kez hatıra fotoğrafı çektirdi. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda son kez YAŞ’a başkanlık edeceği için hatıra fotoğrafı çektirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı. Şura üyeleri, Erdoğan'ın başkanlığında, üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol'dan yürüdü.

Başbakan Erdoğan'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

İLK KEZ HATIRA FOTOĞRAFI

Mozoleye çıkan merdivenlerde YAŞ üyeleri ve Erdoğan, ilk kez hatıra fotoğrafı çektirdi. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda son kez YAŞ’a başkanlık edeceği için hatıra fotoğrafı çektirildiği belirtildi.

Yüksek Askeri Şura üyeleri Anıtkabiri ziyaret etti
Kritik YAŞ’ta ilginç senaryolar

Daha sonra heyet, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"2014 yılı Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemiz, milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyor, bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla yadediyorum. Kuruluşunun 91. yıldönümüne ulaştığımız Türkiye Cumhuriyetimiz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor.

Hedefimiz 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmektir. Bu süreçte milli güvenliğimizi en üst düzeyde geliştirmenin yanında kadim tarihimizden devraldığımız sorumluluklarla vicdani ve insani yükümlülüklerimizi asla ihmal etmiyoruz. Dünyada ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde istikrarımızı koruyarak, gücümüzü artırarak, bölgemizde barışı, huzuru ve refahı kalıcı hale getirmenin gayreti içindeyiz.

Yaşadığımız kritik süreç Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yetişmiş insan gücüyle, modern donanımıyla, üstün hareket kabiliyetiyle daha da güçlü bir ordu haline gelmesi konusundaki kararımızın, çabalarımızın, isabetini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu anlayışla yürüttüğümüz 2014 yılı YAŞ çalışmalarını bir kez daha ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet Anıtkabir Komutanlığını ziyaretin ardından buradan ayrıldı.

Haberin Devamı

GENELKURMAY’DA ORGENERAL ÖZEL TÖRENLE KARŞILADI

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ı karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel törenle karşıladı. Başbakan Erdoğan, tören kıtasını selamlamasının ardından toplantı salonuna geçti.

YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 11.00’de başladı. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

Haberin Devamı

Toplantı öncesinde, TRT ve haber ajanslarının kısa süreli görüntü almasına izin verildi. Şura kararlarının 6 Ağustos Çarşamba Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

TOPLANTI BAŞLADI

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları Anıtkabir ziyaretinin ardından Genelkurmay Karargahı Çakmak Salonunda 6 Ağustos tarihine kadar devam edecek YAŞ mesaisi için bir araya geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu yıl son kez YAŞ’a başkanlık etmiş olacak.

Bu yıl ki YAŞ’ta teamüllere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün birer yıllık daha görev süreleri olduğu için komuta kademesinde bir değişiklik beklenmiyor.

SERVET YÖRÜK BİR YIL DAHA UZATILACAK MI?

Ancak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 4 yıllık orgenerallik sürelerini tamamladıkları için teamüllere göre emekliye ayrılacaklar. Bir başka iddiaya göre ise Orgeneral Yörük’ün görev süresinin bir yıl daha uzatılacağı yönünde.

Teamüllere göre Kara Kuvvetleri’nde boşalacak bu 2 orgeneral kadrosu için Adem Huduti, Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Orhan Akbaş, Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal’in isimlerinin yarışması bekleniyor.

ESKİŞEHİR’DE KURULACAK YENİ BİRLİK KONUŞULACAK

Hava Kuvvetleri Komutanlığında ise Mehmet Erten’in emekliye ayrılmasıyla boşalan YAŞ üyeliği için bir atama yapılıp yapılmayacağı konusunda da çeşitli görüşler var. Bu arada Hava Kuvvetlerindeki yeni yapılanmanın da ele alınacağı toplantıda, terörle mücadele görevinin yanı sıra, Irak ve Suriye sınırının kontrolünü de sağlayan Diyarbakır’daki 2’nci Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeniden düzenlenmesinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Eskişehir’deki 1’nci Hava Kuvvetleri Komutanlığının bazı birlikleriyle birleştirilerek yeni oluşturulacak komutanlığın başına ise korgenerallikten orgeneralliğe yeni atanacak bir ismin getirilmesi bekleniyor.

Hava Kuvvetlerinde bu sene terfi bekleyen korgeneraller arasında Abidin Ünal, Nejat Bilgin ve Mehmet Çetin yer alıyor.

DENİZ MERAK KONUSU

Deniz Kuvvetleri’nde tutuklu amiraller nedeniyle geçen yıl boşalan 1 oramirallik kadrosu doldurulamamıştı. Bu yıl Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin oramiralliğe yükseltilip yükseltilmeyeceği merak ediliyor. Kösele, İzmir’deki Casusluk Davası’nda 3 gün tutuklu kalmıştı.

TERFİ, ATAMA VE EMEKLİLİK HEYECANI YAŞANACAK

Bu yıl ilk kez rütbe bekleme süresini tamamlamaya 1 yılı kalanların durumu da YAŞ’ta ele alınacak. Bundan dolayı bu yıl terfi, atama ve emeklilik heyecanı yaşayacak kurmay albay, general ve amiral sayısı 500’e yaklaşacak. Bu sayı içinde 200’e yakın general ve amiral var.

BALYOZ VE ERGENEKON’DA 12 GENERAL VE AMİRALİN DURUMU

YAŞ’da, Balyoz ve Ergenekon’da yeniden yargılama kararının ardından tahliye olan 13 general ve amiralden 12’sinin durumlarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu general ve amiraller arasında askeri mahkemenin kararına rağmen 2010 YAŞ’ında bir üst rütbeye terfileri hükümetin onaylamadığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da bulunuyor. Diğer general ve amirallar şunlar: Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral A. Sinan Ertuğrul, Tümgeneraller: Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş, Tuğamiraller: A.Sadi Ünsal, F.Can Yıldırım ve Şafak Yürekli, Tuğgeneraller: Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu. Tahliye olan Tümamiral Caner Bener ise kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı.Ankara kulislerinde, bu 12 general ve amiral ile YAŞ öncesi görüşüldüğü ve bu kişilerin çalışmak istemeyerek emekliye ayrılmak istediklerini belirtikleri iddia ediliyor.

PARALEL YAPILANMAYA YÜKSEK DİSİPLİN KURULU BAKACAK

Yine Ankara kulislerinde en çok konuşulan bir diğer konu ise YAŞ’da Emniyet’teki ’paralel yapılanma’ iddialarının TSK personeli için de gündem getirilip getirilmeyeceği. Başkent kulislerinde, hükümetin konuyu gündeme getirip ihraç talebinde bulunması durumunda bunun komuta kademesinde ciddi rahatsızlık yaratacağı konuşuluyor. Daha önce YAŞ’da ihraç kararlarına şerh koymuş olan Başbakan Erdoğan’ın, ihraç konusunu YAŞ’ın gündeminden tamamen çıkaracağı ve cemaat dosyaları bulunanların konusunu yeni oluşturulan ve YAŞ’dan bağımsız olarak çalışan Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edileceği yönünde.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!