İşte seçime katılım oranı

Güncelleme Tarihi:

İşte seçime katılım oranı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 10:00

Cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışında oy verme işlemi dün tamamlandı. 105 temsilcilikte kurulan bin 147 sandığa atılan oylar, Türkiye’ye gönderilmek üzere mühürlendi. Seçime katılım oranı beklenin çok altında kaldı.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA yaşayan Türk vatandaşları ilk kez yaşadıkları ülkelerde kurulan sandıklarda oy kullandı. Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika ve Hollanda’da oy verme işlemi dün saat 17.00’de tamamlandı. Saat farkından dolayı İngiltere’de ise saat 16.00’dan itibaren oy verme işlemi sona erdi.

Almanya’da 53 yıldır sandık özlemi çeken Türkler, buna rağmen çeşitli nedenlerle seçime beklenen ilgiyi göstermedi. Bu ülkede yedi bölgede kurulan sandıklar dört gün boyunca açık kaldı.

İLGİ AZDI
1 milyon 400 bin seçmenin bulunduğu Almanya’da seçmenlerin sadece yüzde 7’si oy verdi. Resmi olmayan rakamlara göre oy kullananların sayısı Almanya’da 100 bini bulmadı ve 98 bin olarak gerçekleşti. 140 bin seçmenin kayıtlı olduğu Berlin’de de seçime yeterince ilgi olmadı. Berlin’de kullanılan oy sayısı yaklaşık 11 bin oldu.

RANDEVUYA UYMADILAR
Katılım oranındaki azlığın bir nedeni de seçmenlerin randevu saatlerine uymaması oldu... Pek çok seçmen randevu aldığı gün yerine seçimin son günü olan dün sandığa gitmeyi tercih etti. Bu şekilde sandığa gidenler Yüksek Seçim Kurulu kararı gereğince oy kullanamadılar.

YARIN TÜRKİYE’DE
2 milyon 734 bin seçmenin bulunduğu yurtdışında kullanılan oylar mühürlü çuvallar içinde yarın Türkiye’ye gönderilecek. Oylar, Türkiye’de sayılacak. Özel uçak önce Almanya’daki oyları alacak, sonra diğer ülkelerdekiyle birlikte yarın Türkiye’ye götürecek.
Bu arada özel uçak oyları dün Türkiye’ye götürecekti. Ancak sorun çıktığı için yarına ertelendiği bildirildi.

OYLARIN TASNİFİ
Ankara’ya özel uçakla ve PTT kargo ile gelen yurtdışı seçmenlere ilişkin oy torbaların hepsinin mühürleri ise önce Dışişleri’nce sökülecek. Ardından YSK mührü sökülecek. ATO Ankara-Congresium’da çalışacak Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu, oyların tasnifinin başladığı an ve saatte torbaları açıp oy sayımına başlayacak. Oy pusulaları Türkiye’de açılıp tasnif Ankara’da yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!