Kritik YAŞ’ta ilginç senaryolar

Güncelleme Tarihi:

Kritik YAŞ’ta ilginç senaryolar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 09:14

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit (uzatma) ve emeklilik işlemlerinin görüşüleceği yaz dönemi Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki şura heyetinin Anıtkabir’e çıkmasından sonra başladı.

Haberin Devamı

Kritik YAŞ’ta ilginç senaryolar
6 Ağustos’a kadar sürecek YAŞ, başta Balyoz olmak üzere değişik davalardaki yeniden yargılama kararı ile gelen tahliyeler ve Emniyet’teki “Paralel yapılanma” operasyonunun TSK’ya da yansıyıp yansımayacağını göstermesi açısından kritik öneme sahip.

KOMUTADA DEĞİŞİK BEKLENMİYOR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün birer yıllık daha görev süreleri olduğu için komuta kademesinde bir değişiklik beklenmiyor. Orgeneral Özel’in, atama, terfi ve temditlerde siyasi kanattan kendisine baskı gelmesi durumunda istifa edeceğine dair daha önce ortaya atılan iddialar, hem Şura üyesi olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hem de Genelkurmay kaynaklarınca yalanlanmıştı.

Haberin Devamı

YAŞ YERİNE DİSİPLİN KURULU
Başkent kulislerinde, daha önce YAŞ’da ihraç kararlarına şerh koymuş olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle çelişir duruma düşmemek için ihraç konusunu YAŞ’ın gündeminden tamamen çıkaracağı, bu konunun yeni oluşturulan ve YAŞ’dan bağımsız olarak çalışan Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevkedileceği ileri sürülüyor.

GENELKURMAY POTASINA 2 İSİM Mİ?
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın ise 4 yıllık orgenerallik sürelerini tamamladıkları için teamüllere göre emekliye ayrılmaları gerekiyor. Ancak kulislerde geçen yıl bu göreve getirilen ve yaş haddi sorunu olmayan Yörük’ün görev süresinin bir yıl uzatılabileceği de ileri sürülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde önümüzdeki yıl Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’la birlikte Yörük de Özel’in boşaltması beklenen Genelkurmay Başkanlığı için potaya girmiş olacak.
HAVA’YA YENİ KOMUTANLIK
Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda yapılacak YAŞ’ta TSK’nın 2020’li yıllara ilişkin komuta yapısı da şekillenmeye başlayacak. Bu kapsamda özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HKK) yeniden yapılanması bekleniyor. Buna göre HKK’na bağlı Eskişehir’deki 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı ile Diyarbakır’daki 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, “isim olarak” lağvedilecek. İki komutanlık “Muharip Hava Kuvvet Komutalığı” adı altında birleşecek ve komutanlık merkezi Eskişehir olacak. Ancak Eskişehir ve Diyarbakır’daki üsler aynen kalıp, bilinen görevlerini sürdürecek. Yeni kuvvetin başına, bu yıl YAŞ’da hava orgeneralliğe yükselecek bir isim getirilecek. Bu komutanın, HKK’da geçen yıl “YAŞ üyeliğine” atandığı için emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan orgeneral kadrosu için yarışacak korgeneraller Abidin Ünal, Nejat Bilgin ve Mehmet Çetin’den birisinin olması bekleniyor.

Haberin Devamı

1. ORDU’DA DEĞİŞİM
İstanbul’daki 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş’un yaş haddinden emekli olması, yerine de en kıdemli orgeneral olarak Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın getirilmesi öngörülüyor.

BALYOZ DAMGASI
YAŞ’ta, yeniden yargılama kararının ardından tahliye olan 13 general ve amiralden, 11’inin durumlarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu general ve amiraller arasında askeri mahkemenin kararına rağmen 2010 YAŞ’ın da bir üst rütbeye terfileri hükümetin onaylamadığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da bulunuyor. Diğer general ve amirallar şunlar: Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral A. Sinan Ertuğrul, Tümgeneraller: Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş, Tuğamiraller: A.Sadi Ünsal, F.Can Yıldırım. Tuğgeneraller: Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu. Tahliye olan Tümamiral Caner Bener ise kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı. Tuğamiral Şafak Yürekli ise İstanbul’daki casusluk davasından 1 yılın üzerinde kesinleşmiş ceza aldığı için emekliye ayrılacak.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’IN SON YAŞ’I OLABİLİR
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu yıl son kez YAŞ’a başkanlık etmiş olacak. Bu yıl ilk kez rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yılı kalanların durumu da YAŞ’ta ele alınacak. Bundan dolayı bu yıl terfi, atama ve emeklilik heyecanı yaşayacak kurmay albay, general ve amiral sayısı 500’e yaklaşacak. Bu sayı içinde 200’e yakın general ve amiral var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!