IŞİD ile savaşan general: Bu vahşeti durdurun

Güncelleme Tarihi:

IŞİD ile savaşan general: Bu vahşeti durdurun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2014 15:15

IRAK’ta 56 günden bu yana cephede terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ile savaşan Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı Zerevani Özel Kuvvetler birliği komutanı General Aziz Veysi dünya ülkelerine "Bu vahşeti durdurun" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği 9 Haziran tarihinden itibaren Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin en seçkin birliği Zerevani güçleri Musul çevresine sevk edildi. Musul sınırında görev yapan Zerevani birliğinin komutanı General Aziz Veysi de çatışmanın başladığı ilk günden bu yana cephede yer aldı. 56 günden bu yana kendisine bağlı peşmergelerle birlikte cephede savaşan Zerevani Komutanı Aziz Veysi, IŞİD’e bağlı teröristlerle girilen çatışmaların çoğuna katıldı. Musul sınırında yer yer 10 metre uzaklıktaki mevzilerde savaşan General Aziz Veysi ve peşmerge birliği, bugüne kadar IŞİD terör örgütünün ilerleyişini önemli ölçüde durdurdu.

Geçen 9 Haziran tarihinden bu yana IŞİD teröristleri ile savaşan Zerevani komutanı Aziz Veysi, mevzide DHA ekibi ile görüştü. Bölgelerindeki tüm etnik grupları koruduklarını belirten General Aziz Veysi, şöyle dedi:

"Bölgede Hıristiyan, Şii mezhebine bağlı Şebek Kürtleri, Ezidi Kürtleri ve Türkmenler de var. Bunlar IŞİD için birinci hedeftir. Hedefte olanlar sadece bu gruplar değil. Irak hükümetine çalışmış memur, öğretmenler, herhangi bir kurumda çalışmış olanlar da bunların hedefi. IŞİD, kendi bulunduğu topraklarda hedef gözetmekte durmamıştır. Kutsal mekanlar, türbeler, Hazreti Yunus ve Hazreti Danyal’ın türbelerini hedef almışlardır. Abdülkadir Geylani gibi önemli kişilerin türbelerini bombaladılar. Musul halkı çok büyük bir tehditle karşı karşıyadır."

"İSLAMİYETTEN ÇOK UZAKLAR"

Uluslararası kamuoyunun harekete geçmemesi durumunda Musul halkının çok büyük bir tehlike içinde olacağını öne süren Veysi, şöyle devam etti:

"Sünni insanlar önce Maliki siyasetinden razı değildi. Merkezi hükümetin kendilerine yönelik yürüttüğü siyaseti kabul etmiyorlardı ve buna karşı duruş sergilediler. Bu süreç uzun sürdü ve sonucu silahlı çatışmaya döndü. IŞİD bunu suistimal etti. O bölgelerde yaşayan kişiler nefes alabilmek ve iktidar olmak için Irak Ordusu’na karşı bu savaşı desteklediler. IŞİD’e bu konuda yardımları ciddi bir hataydı. IŞİD ilk geldiğinde halka karşı çok yumuşaktı. Tövbe uygulaması ile kendisine karşı savaşmayanların tümünün sicilini aldı. Başta Musul’da yaşayan Kürt, Hıristiyan, Yezidi gibi gruplara karşı bir şey söylemedi. Ardından IŞİD bu kesimlere yönelik harekete geçti. IŞİD’in çıkardığı kanunlar İslamiyet ve çağdaşlıktan çok uzaktır. Ninova Eyaleti geçmiş köklü bir uygarlığa sahiptir. Dünyanın en eski uygarlıklarından biridir. 7 dünya harikası vardır. Bu harikalardan biri şu anda IŞİD gerçekliği ile yüzyüze. Orada gün be gün hayat kötüleşmeye gidiyor."

DÜNYAYA ÇAĞRI

Peşmerge olarak bulundukları topraklarda insanlığın haklarını korumak için görev yaptıklarını belirten General Veysi, İŞİD’in Musul’u işgal etmesi ile birlikte onların yaşam tarzını benimsemeyip kaçan Arap, Hıristiyan, Şii, Türkmenler’i koruduklarını anlatırken, şöyle konuştu:

"Türkmen kardeşlerimiz de birinci derecede hedeftir. Peşmerge güçlerimiz çok güçlü bir maneviyata ve morale sahip. Yürüttüğü savaşın insanlığı koruma savaşı olduğunun bilincindeler. Peşmerge insanlığı koruduğunu biliyor. Halkımız bu mücadelede bizi destekliyor. Bugün çok sayıda Hıristiyan büyüğü peşmergeyi kutlamaya geldi. Buradayız ve sonuna kadar savaşacağız. Kürdistan sınırlarını topraklarını korumak için varız. Kandırılıp IŞİD’e destek verenlerin desteklerini çekmeleri çağrısı yapıyoruz. Ruslar’a karşı Taliban’ı destekleyenler, savaş bittikten sonra herkesten çok zarar gördü. IŞİD’e destek verenler birinci derecede zarar görür. Bu sorun çok kısa sürece çözülecek. Tüm Irak halkları el ele verecek. IŞİD’e destek verenler bile yarın onlara karşı duracak. IŞİD sunnilerin var olan değer yargılarının tümünü yerle bir etti. Peygamberlere ait olan herşeyi bombaladılar. Tüm dünya Müslamanları’nın birlik olması lazım. Bu saldırılara karşı tüm dünyadaki inançlar birbirini desteklemeli ve el ele vermeli. Tüm dünyadaki demokrasi ve özgürlük isteyen herkes bu konuda bir olmalıdır. Bu vahşetin ve katliamların önünü bu şekilde ancak alabiliriz."

"BARBARLIK MUTLAKA SON BULACAK"

IŞİD’in Irak’taki Kürdistan bölgesine saldırılarının devam ettiğini belirten Veysi, saldırıların peşmergenin savunma gücü, inanç ve kahramanlığı sayesinde durdurulduğunu kaydederek, "Hepimiz direniş ve ölümün yolunu seçtik. Kesinlikle teslimiyet ve kaçışın yolunu benimsemiyouz. Bunu yeneceğimize inanıyoruz. Savunmamız meşrudur, insanlık hakkını savunmadır ve zafer mutlaka insanlığın olacak. Vahşet ve barbarlık mutlaka son bulacak. Onlar kendi mezarlarını kazıyor" dedi.

DHA EKİBİ IŞİD’E EN YAKIN PEŞMERGE MEVZİLERİNDE

IŞİD’in ilerlemesi ardından bölgedeki sınırlarda önemli değişiklikler oldu. Gelişmelerin ardından Bölgesel Kürt yönetiminin Irak Hükümeti kontrolünde sadece 15 kilometrelik sınır hattı kalırken, IŞİD yönetimindeki sınır hattı ise 1050 kilometreye ulaştı. DHA ekibi Irak ordusundan peşmerge güçlerinin kontrolüne geçen ve sık sık IŞİD’in saldırılarına maruz kalan Musul Eyaleti’ndeki Hıristiyan kenti Hamdaniye’yi de görüntüledi. Nüfusunun tamamı Hristiyanlar’dan oluşan Hamdaniye, IŞİD ve peşmerge mevzilerinin birbirine en yakın bulunduğu noktada yer alıyor.

IŞİD’in Hristiyan nüfustan dolayı sürekli saldırdığı Hamdaniye’de sık sık şiddetli çatışmalar görülüyor. Hayalet kente dönen Hamdaniye’ye gelen su kaynakları IŞİD tarafından kesilirken, su ihtiyacı peşmergenin Erbil’den getirdiği tankerlerle karşılanıyor. Peşmerge güçlerinin mevzilerde ve yollarda sık sık kontroller yaptığı Hamdaniye çevresine de IŞİD tarafından zaman zaman havan topu saldırısı düzenleniyor. Peşmerge güçlerinin teyakkuz halinde bulunduğu Hamdaniye’de evlerin duvarlarında da çok sayıda mermi deliği göze çarpıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!