Bir başbakanın tatili

Estonya’nın Başbakanı Taavi Roivas 26 Ekim 1979’de doğdu. Avrupa Birliği’nde en genç lider. Üç dönem Başbakanlık yapan Adrus Ansip yeni siyasetçilerin önünü açmak için lideri olduğu Reform Partisi’nden istifa edince, hükümeti kurmakla görevlendirilen Roivas geçen 26 Mart’ta başbakanlık koltuğuna oturdu. Pop şarkıcısı Luisa Vark ile evli olan 1 kız çocuğu babası Roivas, nüfusu 1.5 milyon civarındaki bu Baltık ülkesindeki ilk seçim tecrübesini önümüzdeki yıl edinecek.

Haberin Devamı

Hemen “Ya bu adam Atina’dan bildirmiyor muydu? Atina’da haber kalmadı da Estonya’ya mı merak sardı” demeyin. Konumuz Estonya Başbakanı Roivas’ın Yunanistan’daki tatili.

Roivas, eşini, kızını ve yeğenini alıp geçen hafta Girit adasına geldi. Birkaç gün sonra Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras kendisi ile görüşmek için başbakanlık uçağı ile Atina’dan Girit’e gidene kadar Estonya Başbakanı’nın tatilinden kimsenin haberi olmadı.

Bir ucundan bir ucuna 500 kilometre civarında olan Girit’te VİP ziyaretçiler için popüler tatil beldeleri Elunda, Sudas, Pelagia, Aya Nikola, Rethimo, Mallia ve Hanya’dır.

Adanın Lasithi bölgesinde bulunan Kalo Horio’nun (İyi Köy) adını hiç duymamıştım. Roivas’ın tatil yeri olarak bu sahili seçtiğini okuyunca internette şöyle bir dolaştım. Beş hatta dört yıldızlı otele rastlamadım. “Muhtemelen o köyde villası olan biri tarafından ağırlanıyor” diye düşünmem ile yanıldığımı anlamam birkaç dakika aldı.
Meğer Başbakan Roivas, günlüğü sadece evet sadece 40 euro olan bir pansiyon odasında kalıyormuş.

Haberin Devamı

Meğer yanında koruma filan yokmuş,

Meğer makam aracı da yokmuş.

Estonya Başbakanı bir hafta kaldığı Girit’te her sabah ailesi ile birlikte pansiyondan çıktı plaja gitti. Akşama kadar da orada kaldı. Köyün salaş lokantalarında yemek yedi.

Hatta yazılanlara göre, köy sakinleri ile sohbetlerinde kim olduğunu söylemiş Roivas ama kim inandı Allah bilir.

Sanırım Estonya Başbakanı’nın tatilindeki tek lüksü Yunan Başbakanı ile yediği akşam yemeği idi.

Roivas’ın “mütevazi” tatili sosyal medyada tartışma konusu da oldu tabii.

Mizah içerikli bir sitede “Başbakanlar dikkat… Estonyalı piyasayı bozuyor” diye okudum.

Yunanistan’daki liderlerin tatilleri geldi aklıma. Andreas Papandreu, Kostas Mitsotakis, Kostas Simitis, Kostas Karamanlis, Yorgo Papandreu ve halen Başbakan Andonis Samaras’ın tatilleri. Lüks otellerde suit odalar, başbakanların gireceği denizi denetleyen balıkadamlar, korumalar, trafiğe kapatılan yollar, makam arabaları ve medya ordusu.

Demek “farklı” başbakanlar da varmış.

Yazarın Tüm Yazıları