Talimat geldi ama manzara değişmedi

Güncelleme Tarihi:

Talimat geldi ama manzara değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 01:14

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, sokaklarda dilencilik yapan Suriyeliler için “Valilere talimat verdik, Kamplarımızda boş yerimiz var. Şehir içlerinde o tür görüntüleri arzu etmiyoruz” demesine karşın, birkaç gündür Başkent’teki manzara değişmedi.

Haberin Devamı

Atalay, iki gün önce düzenlediği basın toplantısında, sokaklarda dilencilik yaparak yaşamaya çalışan Suriyeli mültecilerin toplanması için tüm valilere genelge gönderdiklerini belirterek, “Suriyelilerin maddi imkanlarının tükenmesi nedeniyle dilencilik gibi görüntüler ortaya çıkabiliyor. Kamplarda 30 bin kişilik boş yer var. Bu tarz görüntülere izin verilmemeli” demişti.
Ankara Hürriyet, Atalay’ın açıklamalarının ardından, Suriyeli mültecilerin yaşadığı bölgelere ve sokaklara çıkarak son durumu fotoğrafladı.

İYİ NİYETLİ DAVRANIYORUZ

Suriyeli mülteciler özellikle şehrin kalabalık bölgelerinde ailece dilenmeye devam ediyor. 2-3 çocuklu Suriyeliler, Kızılay-Ulus-Sıhhiye hattında kimi zaman oturarak para toplamaya çalışırken kimi zaman da yol üzeri kafelerde masa masa gezerek para istiyor. Bölge esnafı iyi niyetli bir şekilde yaklaştıkları mültecilerin artık iyi duygularını suiistimal ettiklerini belirtiyor. Esnaf, “Biz çocuklara çikolata, ailelere yiyecek veriyorduk. Ancak gelip bizden günlük ortalama 400-500 lira para tümlemeye başladılar. Artık kimin ihtiyacı var kimin yok ayıramıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YIKILACAK EVLERDE KALIYORLAR

Dilenen ailelerin çoğu İsmetpaşa, Çinçin, Hıdırlıktepe, Önderler ve Ulubey mahallerinde kentsel dönüşümü bekleyen ve asıl sahipleri tarafından terk edilmiş evlerde yaşıyor. Zaman zaman bölgede yaşayan yerli ailelerle, mülteciler arasında gerilimli anlar da yaşanıyor. Bunda iki kültür arasındaki farklılıklar ve aynı dilin konuşulmaması etkili oluyor. Bölge sakinleri, “Suriyelilerin gelmesinden yana bir sıkıntımız yoktu ancak biz de kendi sağlığımızı ve geleceğimizi düşünüyoruz. Sağlıklı koşullarda kalmadıkları için hastalıklar arttı. Bazı Suriyeli gruplar da yakınlarımızla kavga ediyor, darp ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!