350 BİN İŞYERİ TEHLİKE ALTINDA

Güncelleme Tarihi:

350 BİN İŞYERİ TEHLİKE ALTINDA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 10:04

Önce Arjantin iflasını açıkladı. Bu açıklamadan sonra kredi derecelendirme şirketleri, Arjantin’in notunu kırdı. Arkasından Portekiz bankası Banco Espirito Santo, rekor zarar açıkladı... Ve AB, Rusya’nın beş büyük bankasına yaptırım kararı aldı... Bütün bu gelişmeler AB ekonomisini sıkıntıya soktu.

Haberin Devamı

ARJANTİN ekonomisinin kötü sürprizi, Portekiz bankası Banco Espirito Santo’nun rekor zarar açıklaması ve Avrupa’nın beş büyük Rus bankasına yaptırım kararı alması, Avrupa ekonomisini sıkıntıya soktu.Avrupa borsalarını cuma günü düşüşle açıldı. Özellikle Rus bankalarına yaptırım Avrupa’nın dev şirketleri BP, Total, Renault, Peugeot, Citroen, Unilever ve Adidas tarafından kaygıyla karşılandı...

Fransız petrol şirketi Total, Rus şirketi Novatek’te hisse artırmaktan vazgeçti. İngiliz BP, yatırımcılarını gelirlerinin düşebileceği konusunda uyardı. Peugeot Citroen CEO’su Tavares, “Rusya’da tüketici güveni ne kadar düşerse, pazar üzerindeki baskı o kadar artar” dedi. Yaptırım haberleriyle hisseleri yüzde 4 düşen Renault’nun yanı sıra Volkswagen, Ford ve Opel de etkilenecek şirketler arasında. Ford’un hisselerinde 329 milyon dolarlık kayıp yaşandı. Rus titanyumuna bağımlı havacılık devleri Boeing ve Airbus’ın etkilenmesi bekleniyor. Unilever net gelirinin azaldığını, Adidas da gelir hedefini tutturamayacağını açıkladı.

Rusya da harekete geçti; Ukrayna’dan meyve suyu, Polonya’dan meyve-sebze, Avustralya’dan sığır eti, Litvanya ve Letonya’dan domuz eti, Moldova’dan et ithalatını durdurdu. Yaptırımların AB ve Rusya ekonomisine 100 milyar dolara mal olabileceği belirtiliyor.

VW VE ADİDAS

Duisburg-Essen Üniversitesi Oto­motiv Araştırma Merkezi Müdürü Ferdinand Duden­hoeffer, Volkswagen, Ford ve General Motors’un Opel biriminin Rusya’ya yaptırımlardan en çok etkilenecek şirketler arasında yer aldığına dikkati çekti.

Alman spor giyim devi Adidas, Rusya gerginliği nedeniyle gelir hedefini tutturamayacağını bildirdi. Şirket ayrıca Rusya’da 2014 ve 2015’te yeni mağaza açma planlarından geri adım attı.

350 BİN İŞYERİ TEHLİKE ALTINDA

Yaptırımların en büyük kurbanı Alman şirketler olabilir. Rusya’ya yıllık ihracatı 36 milyar doların üzerinde olan Almanya’da her dört ihracatçıdan biri, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) tarafından yapılan araştırmaya göre Rusya- Ukrayna geriliminden etkilendi. Uzmanlara göre yaptırımlar Almanya’da 350 bin iş yerinde kapanma tehlikesine yol açabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!