Talimat kimden

Güncelleme Tarihi:

Talimat kimden
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 01:26

İSTANBUL merkezli 15 ilde düzenlenen ‘sahte isimlerle yasadışı dinleme’ operasyonunda gözaltına alınan ve kelepçeli ellerini havaya kaldırarak “Haram yemedim” diye bağıran Emniyet Müdürü Hayati Başdağ’a sorgusunda, ‘dinleme talimatını kimden aldığı’ soruldu.

Haberin Devamı

Diğer şüphelilere de sorulan bu ortak soruyu Başdağ, “Hiyerarşik üslerim haricinde kimseden talimat almadım” diye yanıtladı. Bilişim Şube Müdürü’yken, MİT krizinin ardından MİT’te koordinatör müdür olarak görevlendirilen Başdağ, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olduğu sırada yapılan dinlemelerle ilgili gözaltına alındı. Başdağ, Emniyet’te 49 sayfa ifade verdi. İfadesinde 3 bin 900 lira maaş aldığını belirten Başdağ, evli ve 3 çocuk babası olduğunu söyledi.

BELGE BİLGİ OLMADAN

Başdağ’ın sorgusunda Oray Eğin’in ‘Orhan Eğri ve Orhan’ isimleriyle 23 Aralık 2008 ile 4 Aralık 2009 tarihleri arasında dinlenmesiyle ilgili, “Oray Eğin hakkında teknik takibe gerekçe teşkil edecek herhangi bir bilgi ve belge olmadan dinleme talep edilmesinin sebebi nedir?” diye soruldu. Başdağ, “PVSK (Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu) EK Madde 7, iletişime müdahale talep formu dışında başka bir yazılı belgeyi şart koşmamaktadır. Ayrıntılı inceleme yapılması durumunda yapılan işlemle ilgili başka bilgi ve belge çıkabilir. Usulsüzlük iddiasını kesinlikle kabul etmiyorum. Meslek hayatım boyunca kanuna aykırı hiçbir işlem yapmadım” dedi. Başdağ, “Mağdur Oray Eğin’in dinlendiği tarihteki teknolojik imkanlar ve istihbari veriler göz önüne alındığında şahsın gerçek kimlik bilgilerinin tespitinin kolayca mümkün olmasına rağmen neden ilk talep ve uzatma taleplerinde Orhan ve Orhan Eğri isimleri kullanılmıştır?” sorusunu “Hatırlamıyorum. O zamanki teknolojik imkânlarla bugünkü teknolojik imkânlar aynı değildir. Müfettişlerin aksi yöndeki tespitlerini reddediyorum. Bu sırada istihbarat kanallarından ne bilgi edinilmişse o şekliyle talepte bulunulmuş olabilir” diye yanıtladı.

ÖRGÜT İSMİ KESİN DEĞİL

Başdağ’a ‘Latif’ ismiyle dinlenilen Latif Erdoğan ile ilgili de sorular da yöneltildi. “Suç örgütleri ile irtibatlı göstererek teknik takibe başlanmasına ve uzun süre dinlenmesine rağmen neden örgüt içinde faaliyet gösterdiği veya faaliyet gösteren şahısla irtibatlı olduğuna dair herhangi bir ihbar, bilgi, belge veya resmi yazışma bulunmamaktadır?” sorusu üzerine Başdağ, “Şahsın talep formunda adının geçmesi talep formundaki örgüt ile kesin ilişkili olduğu anlamına gelmez. Zaten bu tedbir suç öncesi bir önleme faaliyetidir” dedi.

100 BİNDEN FAZLA HAT

Başdağ’a, Ümit Özdağ’ın ‘Ebubekir Turgut ve Ümit Özdağ’ isimleriyle dinlenilmesi ile ilgili ifadesinde, müfettiş raporunda ‘dinlemelerin yaygın, sistemli ve organize bir şekilde belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik olduğu izlenimi edinildiği’ bilgisine atıfta bulunularak, “Sizin imzaladığınız dinleme taleplerinde bu şekilde bir uygulamanın sürdürülmesi için kimden ve ne şekilde bir talimat aldınız?” sorusu yöneltildi. Başdağ, bu soru üzerine “Hiyerarşik üslerim haricinde kimseden talimat almadım. Bana sorulan tüm isimler bilfiil çalıştığım 7 yıllık süre içerisinde ortalama hatırladığım kadarıyla yıllık 10 bin hat üzerinden toplamda belki 100 binden fazla hat içerisinden seçilmiş olan kişiler sorulmuştur. Yalnızca bu kişiler dinletilmiş imajı verilmeye çalışılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Tutuklamaya ilk itiraz

Haberin Devamı

22 Temmuz ‘casusluk ve yasadışı dinleme’ soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’ın da bulunduğu 9 kişinin avukatları tutuklamalara itiraz etti. Avukatlar, İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak verilen tutuklama kararının geri alınmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!