Protezin gör dediği!

Güncelleme Tarihi:

Protezin gör dediği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 23:45

Rehm, karbonfiber protez sayesinde Avrupa Şampiyonası elemelerinde Almanya’nın engelsiz takımında yarıştı. Ancak 26 yaşındaki atlet, ‘haksız rekabet’ gerekçesiyle ihraç edildi.

Haberin Devamı

OSCAR Pistorius’un ardından atletizmde bir ‘protez tartışması’ daha başladı... İki bacağı protez olduğu için karbon fiber yapay protez bacaklarıyla yarışan Güney Afrikalı ampute atlet Pistorius’tan sonra, Alman Markus Rehm de ’haksız rekabet’ tar-
tışmalarının odak noktasına yerleşti. Rehm, 12-17 Ağustos’ta Zürih’te gerçekleştirilecek Avrupa Şampiyonası’nın Almanya elemelerinde mücadele etti.
Ampute atlet, Ulm Alman Atletizm Şampiyonası’nda uzun atlamada 8.24 metreyle paralimpik rekorunu kırarken, elemeleri geçti. Her şey bu dakikadan sonra başladı...

ATLETiZM BiRLiĞi iKiYE BÖLÜNDÜ

Dördüncü denemesinde 8.24 metre atlayan Markus Rehm’in kullandığı protezin avantaj sağlayıp sağlamadığı konusundaki görüş ayrılıkları Avrupa Atletizm Birliği’ni harekete geçirdi.
Konuyu araştırmak istediklerini açıklayan birlik Rehm’in, Avrupa Şampiyonası’nda yarışıp yarışmayacağına karar vereceklerini bildirdi.
Uzmanlar, protezin normal bacaktan 15 santimetre daha uzun olduğunu ve bunun atlayış sırasında ‘mancınık’ vazifesi görebileceğini iddia ederken, Markus Rehm ise bu farkın sadece 3-4 santimetre olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

‘HUKUKi YOLLARA BAŞVURACAĞIM’

Yapılan incelemeler sonrası Almanya Atletizm Federasyonu, ‘protez bacağının avantaj sağladığı’ gerekçesiyle Markus Rehm’i Almanya Milli Takımı’ndan ihraç etti. Alman atlet, alınan bu kararın oldukça üzücü ve acınası olduğunu söyledi.
Rehm olayın bitmediğini, mücadelesini hukuk çerçevesi içinde devam ettireceğini sözlerine ekledi. 1988 yılında Göppingen’de dünyaya gelen Markus Rehm, 2003 yılında geçirdiği wakeboard kazasında sağ bacağını diz altından kaybetmişti.

Wakeboard kazası hayatını değiştirdi

2003’teki wakeboard kazası sonrası hayata tutunan Rehm, 2005’te Almanya Wakeboarding Şampiyonası’nda 2. oldu. Markus Rehm, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda da altın madalyayı aldı. Geçmişte ampute atlet Oscar Pistorius’a yapılan testler sonrası bacakların avantaj sağlamadığı belirlenmişti.

Münir Yaraş - (Avrupa Atletizm Birliği Konseyi Üyesi ve TAF Yönetim Kurulu Üyesi)

Haberin Devamı

Protez bacak avantaj sağlar

REHM’in taktığı protez bacak, diğer bacağından 4 santimetre kadar uzun... Bu da avantaj sağlıyor. Sonuçta bu durum, derecelere de yansıyor. Dün bir beyanat vermiş kendisi. “Bunu daha önce düşünüp yarıştırmasalardı” diye... Haklı da... Bilimsel verilerle de sabitlendiği için avantaj, yarışmasını engelleniyor. Pistorius’un da sahip olduğu bu çelik ayaklar, yaylanma etkisi yaratıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!