Akademisyenlerin %37’si mobbing mağduru

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenlerin %37’si mobbing mağduru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 17:20

Akademisyenlerin yüzde 37’si mobbinge uğradığını düşünüyor. Yüzde 84’ü gördüğü baskı nedeniyle yurtdışına gitmek istiyor. Sadece yüzde 12’si çalışma şartlarından memnun. Yüzde 61’i ise çocuğunun akademisyen olmasını istemiyor.

Haberin Devamı

Maaşların düşüklüğü, kadro alma sorunu, araştırma burslarının kesilmesi akademisyenlerin yakındığı başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunlar zaman zaman hem kendileri, hem de meslek örgütleri tarafından dile getirilirken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya yaptığı açıklamalarda bu konulara değinerek, akademisyenlerin özlük hakları, çalışma koşulları konusunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Bu arada Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) de Akademisyenlik Tanımı başlıklı bir anket yaptı. 1.955 akademisyenin katıldığı anketten ilginç sonuçlar çıktı. Bunlardan yüzde 37’si mobbinge uğradığını açıkladı. ‘Kısmen mobbinge maruz kaldım’ diyenlerin oranı yüzde 28 olurken, mobbinge uğramadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 35 olarak tespit edildi.
Gördüğü baskı sonucunda öğretim elemanlarının yüzde 84’ünün yurtdışına gitmek istediği ortaya çıktı. Kendi kurumundan ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 59 olurken, yüzde 41’inin de üniversitesini değiştirmek istemediği görüldü.
Farkındalık yok
Akademisyenlere çalışma şartlarının da sorulduğu ankette, “Çalışma şartlarından memnun musunuz?” sorusuna yüzde 12’si “memnunum” dedi. Yüzde 45’i de memnun olmadığını söyledi. Ankete göre akademisyenlerin sorunlarının başında ekonomik nedenler geliyor. Maaşından memnun olmayanların oranı yüzde 88. Ankete katılanların yüzde 61’i “Çocuğumun akademisyen olmasını istemiyorum” dedi. ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak: “Akademisyenlerimizin bize ulaştırdığı ve belgelere dayanan mobbing olaylarını YÖK’ün özel kalemine bildiriyoruz. Ancak burada YÖK’ün yapabileceği hiçbir şey yok. Bunun üniversitelerde çözülmesi gerekiyor. Hukuk fakültelerinden, psikoloji ve sosyoloji bölümlerinden hocalar biraraya gelerek üniversitelerde mobbing birimi kurmalı. Bir de ülkemizde mobbing kavramı yeni gelişti. Mobbing genel olarak sürekli ve sistematik olarak yapılan bezdiri hareketi olarak tanımlanıyor. Ancak hocalarımızın çoğu ne mobbinge uğradığını anlayabiliyor, ne de mobbing yaptığının farkında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!