Kadına uluslararası koruma

Güncelleme Tarihi:

Kadına uluslararası koruma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 14:57

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesiyle bugün kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni ve “uluslararası” bir dönem başlıyor.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, geçen yıl 189, bu yılın ilk altı ayında 129 kadının öldürüldüğü Türkiye için, çok kritik hükümler içeren sözleşmenin “sözde” kalmaması, hemen bir eylem planının yaşama geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Avrupa Konseyi ülkelerince Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’ni Türkiye ilk imzalayan ülke oldu ve Kasım 2011’de parlamentosunda onayladı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli 10 imza, ülkelerin değerlendirme süreçleri nedeniyle üç yılda tamamlandı. Son olarak Andora’nın parlamentosundan da onay alan sözleşme, bugün itibarıyla geçerli hale geliyor.

‘Milat olmalı’

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi Bilgehan, Avrupa Konseyi Eşitlik Komitesi Başkanı olduğu dönemde hazırlanmasına katkı verdiği İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi nedeniyle açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada Bilgehan, “Kadına şiddet gelişmiş ülkelerde de bir sorun. Geçen yıl İsveç’te 80, İspanya’da 45, Portekiz’de de 36 kadın öldürüldü. Ancak Türkiye’de karşı karşıya bulunduğumuz tablo çok vahim. 1 Ağustos’u bir milat olarak kabul edip kadınlarımızı uluslararası bir zırhla korumak için gerekli adımları atmalıyız” dedi.

Türkiye’de her türlü şiddetin artış gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada “Böyle bir dönemde kadınların uluslararası koruma altına alınması önemli. Türkiye için bu kritik sözleşmenin sözde kalmaması çok önemli. Sözleşmenin öngördüklerinin yaşama geçirilmesi için hemen bir eylem planı uygulamaya konulmalıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!