İlk gün katılım 20 binin altında kaldı

Güncelleme Tarihi:

İlk gün katılım 20 binin altında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 15:59

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Almanya'da kayıtlı bulunan bir milyon 400 bin seçmenin sadece 20 bini ilk gün sandığa gitti. İlk gün beklenenin çok altında seçmen oy kullanırken, Münih ve Hannover'de sadece bin 700 seçmen sandığa oy attı.

Haberin Devamı

TÜRKLER 53 yıldır hasretle bekledikleri sandığa Almanya'da fazla ilgi göstermedi. Almanya'da Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) kayıtlı seçmen sayısı bir milyon 400 bin olmasına rağmen, dört gün sürecek seçimin ilk gününde oy kullananların sayısı 20 bine bile ulaşmadı. Almanya'da oluşturulan yedi bölgede ilk gün kullanılan oy sayısı yaklaşık 18 bin. En az oy ise Hannover ve Münih'te kullanıldı. Her iki kentte de kullanılan oy sayısı iki bine bile ulaşmadı.

SADECE BİN 700 OY

Resmi olmayan rakamlara göre Münih'de ve Hannover'de sadece bin 700 seçmen sandık başına gitti. Münih'de ilk gün bilgisayar sisteminin aksamasının da oy kullanımını olumsuz etkilediği sanılıyor. Berlin'de seçimlerden önce günde 34 bin seçmenin oy kullanacağı hesaplanırken, ilk gün sandığa sadece 2 bin 400 civarında oy atıldı. Frankfurt, Karlsruhe ve Düsseldorf kentlerinde kurulan sandıklara da atılan oy sayısı yaklaşık Berlin'deki oy sayısı kadardı. Bu kentlerde de kurulan sandıklarda 2 bin 500 civarında oy çıktı. Seçimin ilk gününde en çok oy Essen kentinde kullanıldı. Burada yaklaşık 5 bin seçmen sandığa gitti. Sandık başına günde en fazla 700 oy atılması planlanırken, seçimin ilk günüde her sandığa ortalama 50 oy atılabilindi.

RANDEVU İLE ORANTILI

Almanya'da bir milyon 400 bin seçmenin sadece 92 bini randevu alırken, geri kalan seçmenlere ise YSK otomatikman randevu vermişti. İlk gün kullanılan oy ile alınan randevu sayısı karşılaştırıldığında randevu alan seçmenin ağırlıklı olarak sandığa gittiği görülüyor. YSK'nın randevu verdiği seçmen ise randevusundan habersiz olduğu için sandığa gitmediği tahmin ediliyor. Kesin bilinmemekle birlikte Cuma günü de seçmen sandığa çok fazla ilgi göstermezken, hafta sonu seçime olan ilginin artması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!