Merkel ve Putin'in gizlice görüştüğü iddiası

Güncelleme Tarihi:

Merkel ve Putinin gizlice görüştüğü iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 09:25

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizini sona erdirmek için gizlice görüştükleri iddia edildi.

Haberin Devamı

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna krizini sona erdirmek için gizlice görüştükleri iddia edildi. İngiliz Independent gazetesi, görüşmelerin detaylarını yayımladı.

Gazeteye göre görüşmelerde iki madde bulunuyor. Maddelerden ilki Ukrayna’nın sınırındaki çatışmaları bitirmek olurken, ikincisi de ekonomik sıkıntı yaşayan Ukrayna’yla doğalgaz tesislerini garanti altına alan yeni bir enerji anlaşması imzalamak.

KIRIM'IN BAĞIMSIZLIĞI TANINMAK ZORUNDA KALACAK

Anlaşmanın dikkat çekici noktası ise Merkel’in anlaşmayı kabul etmesi durumunda ortaya çıkıyor. Buna göre, Merkel ve Putin’in anlaşması halinde, uluslararası toplum Kırım’ın bağımsızlığını ve bölgenin Rusya tarafından topraklarına katıldığını kabul etmek durumunda kalacak. Uzmanlara göre, Birleşmiş Milletler’in üyelerinden bir kısmı bu senaryoyu kabul etmekte zorlanacak.

Haberin Devamı

NATO'YA KARŞILIK AVRUPA BİRLİĞİ

Gizli müzakerelere yakın kaynaklar, anlaşmanın ilk maddesinin, Rusya’nın ayrılıkçılara ekonomik ve askerî desteğini çekmesi anlamına geldiğini belirtti. Gazete, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın NATO’ya katılmaktan vazgeçmesi karşılığında Başkan Putin’in Ukrayna’nın Avrupa Birliği’yle olan ticaret anlaşmalarına müdahale etmeyeceğini yazdı.

GAZPROM'LA ANLAŞMA

İkinci olarak ise Ukrayna’nın Rus şirket Gazprom’la uzun dönemli bir anlaşma imzalayacağı kaydedildi. Independent'ın haberine göre, anlaşmanın ikinci maddesine göre, Rusya, Ukrayna’ya milyar dolarlar değerinde bir mali yardım paketi yapacak. Ancak, Merkel ve Putin’in görüşmesinin MH17 sefer sayılı uçağın düşmesiyle kesintiye uğradığı ifade edildi. Görüşmelere yakın kaynaklar ise kesintinin yalnızca bir söylenti olduğunu, uçağın düşmesinin ardından da müzakerelere devam edildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!