Yeni Başbakanlığa VIP havaalanı

Mania hattından (uçuş güvenliği) dolayı yüksek katlı yapılara engel olduğu için kentin gelişimini engellediği gerekçesiyle tartışılan ve bir süredir Isparta’ya taşınması gündemde olan Etimesgut Havaalanı ile ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Taşınmasından vazgeçilen havaalanı, yakın bir zamandan itibaren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yabancı konukların kullanımına açılacak.
Etimesgut’taki tüm planları değiştiren süreç, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) inşaatı devam eden yeni Başbakanlık binasında sona gelinmesiyle daha da hızlandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl açılışını yaptığı yeni Çiftlik Bulvarı’yla, AOÇ-Etimesgut arasındaki mesafenin yaklaşık 10 dakikaya düşmesinin projenin gündeme gelmesinde etkili olduğu belirtiliyor.
Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Türk Hava Kurumu’nun Etimesgut’taki faaliyetlerine devam etmesi ve bunun yanında VIP havaalanı olarak kullanılması şeklinde planlanan projede süreç şöyle işledi:

TARAFLARIN GÖRÜŞÜ ALINDI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yabancı konukların kullanımına açılması düşünülen Etimesgut Askeri Havaalanı için yetkililerce oluşturulan komisyon, alanla ilgili incelemelere başlarken, diğer yandan da tarafların görüşlerini almaya devam etti.
En başından beri taşınmaya karşı çıkan, Etimesgut’ta sivil havacılık faaliyetlerini sürdüren ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi aracılığıyla Türkiye’nin en önemli sivil pilot yetiştirme merkezlerinden birine sahip olan THK, yeni projeye sıcak yaklaştı.

YAKIN ZAMANDA AÇILACAK

Çevre örgütleri ise mania hattının kaldırılarak bölgede yüksek binalar yapılmasının kentin temiz hava sirkülasyonunu sağlayan Elmadağ-Mürted Ovası arasındaki akımı keseceğini ve Ankara’nın ekosistemine ciddi zarar vereceğini belirtti.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın üst düzey yetkilileri de, bölgenin kendileri için stratejik önem taşıdığını kaydederek, birliklerin taşınmaması yönünde görüş bildirdi.
Yapılan üst düzey değerlendirmelerin ardından THK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın alanı kullanmaya devam etmesi ve buna ek olarak VIP havaalanının yakın bir zamanda açılması kararlaştırıldı.

İş dünyası düzenleme istiyor


Ankara’da inşaat sektörü ve konut projeleri kentin batı yönüne doğru büyüdükçe, mania hattı son yıllarda Başkent’te en çok tartışılan konulardan biri oldu. İş dünyası, mania hattının kentin gelişiminin önündeki en büyük engel olduğunu belirtirken, “Havaalanı yıllar önce yapıldığında şehrin çok dışındaydı ama şimdi kent içinde kaldı. Dönemin gereklerine uygun hareket edilmeli, ya havaalanı şehir dışına taşınmalı, ya da havaalanı kalacaksa, mania hattı yeniden düzenlenmeli” görüşünde birleşiyor.

Yazarın Tüm Yazıları