Zirvede yeni bir başlangıç yaptı

Türkiye’nin gözde foto muhabirlerinden Yurttaş Tümer, mesleğinin zirvesindeyken kendisine bambaşka bir yol çizdi.

Haberin Devamı

Tümer, Milliyet Gazetesi’nde fotoğrafın başındaki isimken ayrıldı ve kendi adını taşıyan ajansında 20 yıllık tecrübesini reklam ve tanıtım fotoğraflarında kullanmaya başladı. Tümer, “Türkiye’de bir foto muhabiri olarak yapılabilecek ne varsa başardım. Bu yüzden yeni bir başlangıç yaptım” dedi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nde de bir dönem İstanbul Temsilcisi olarak birlikte görev yaptığım bu işin ustalarından Yurttaş Tümer’le başarısının sırrını ve fotoğrafta çizdiği yeni yolu konuştuk. Haber fotoğrafçılığında zirveye çıkan serüveni sırasında mesleğini bir çok ödülle taçlandıran Yurttaş Tümer, “Mesleğe saygı hangi işi, yaparsanız yapın başarıyı getiriyor. Eğer saygı varsa disiplin kendiliğinden gelir ve bir de bu işi seviyorsanız sonucun mükemmel olması sizin hedefiniz oluverir” sözleriyle gençlere öğüt verdi.
Sohbetinden her zaman büyük zevk aldığım Yurttaş Tümer’in sözlerini aktarıyorum şimdi:

Haberin Devamı

FOTO MUHABİRLİĞİ EGOSU YÜKSEK İŞ

“Foto muhabirliği egosu yüksek bir iştir. Sonuçta fotoğrafın etkisi yayınlandığı mecrayla ilişkili olduğuna göre, fotoğrafın en etki uyandıran alanının basın fotoğrafçılığı olması doğal. Egoyu getiren sebep bu. Hayatım boyunca hep işimde egomun öne geçmemesi için çaba harcadım ve mütevazi kalmaya özen gösterdim. Ama mesleğim konusunda da kimsenin ukalalık yapmasına da izin vermedim. Bu ince bir çizgi, işini iyi yaptığını bilmek ama bu alanda mütevazi kalabilmek. Belki de benim camiada sevilen isimler arasında anılmamın sebebi oldu bu. Sonuçta bir işi başarıyla yapsanızda o işte iyi anılmak o kadar kolay olmasa gerek.

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Milliyet Gazetesi’nde Fotoğraf Editörü ve Fotoğraf Servis Müdürü olarak 6 yıl görev yaptım. Bu süre içerisinde de gazeteye seçilen fotoğraftan, bir olay anında göreve gönderilen foto muhabirine kadar pe çok konuda etkin şekilde çalıştım. Gezi gibi pek çok önemli olayda foto muhabiri arkadaşlarımla birlikte bende elime makinemi alıp sokağa çıktım. 20 yıl boyunca hep en iyiyi yapmaya çalıştım. Türkiye’de bir foto muhabiri olarak yapılabilecek ne varsa başardım. Çok ta fazla teklif geliyordu, reklam ve tanıtım fotoğrafları konusunda. Kendime yeni bir yol çizmeye karar verdim, yeni bir başlangıç. Kısa süre olmasına rağmen aldığım tepkiler inanılmaz. Yalnızca bir kaç ayda Türkiye’nin önde gelen pek çok firması kapımı çaldı ve her referans yenisine aracı oluyor. Burada tek sıkıntı zaman ve benim bu işlere yetişmekte zorlanmam.

Haberin Devamı

BASIN FOTOĞRAFINDAN GELEN TECRÜBE

Basın fotoğrafçılığı kurgudan uzak. Haber fotoğrafında anı yakalamak önemli ama ışığı, yeri, açıyı, kişileri sizin seçme şansınız çoğu zaman yok. Böylesi kontrolünüz dışında gelişen olaylarda bile her foto muhabirinin kendi estetik duygusu var. Reklam ve tanıtım fotoğrafçılığı ise çok farklı kurgu ve prodüksiyon önemli. Ama bir fotoğraf ne kadar kurgu görünürse o kadar doğaldan uzaklaşıyor, hatta sahte bir hal alıyor. Foto muhabirleri tanıtım fotoğraflarında bir adım önde olmasının sebebi sebebi sıradışı görevlerde elde ettikleri tecrübeyi bu alanda çok rahat kullanabilmeleri.

TÜRKİYE’DE DÜNYA’DAN FARKLI

Dünyanın en önemli reklam fotoğrafçılarına baktığınız zaman çoğunun geçmişi basın fotoğrafçılığına dayanıyor. Türkiye’de ise bu biraz tersine. Basın fotoğrafından, reklam fotoğrafçılığına geçmek cesaret gerektiriyor. Öncelikli engel mesleki tatmin. Basın fotoğraflarının etkisi daha fazla ve bu mesleki tatmin açısından önemli. Açıkçası basın fotoğrafçılığından aldığınız hazzı başka bir alanda almak zor. İkincisi daha iyi iş üretseniz de Türkiye’de basın fotoğrafçılığına olan algı dünyadaki gibi değil. Dünya’da pek çok foto muhabiri çalıştıkları kurumların hatta ülkelerinin markası haline geliyor. Türkiye’de insanlar bulundukları pozisyonları korumanın çabasında. Böyle olunca bırakın ülkeyi, kurumlar bile foto muhabirinin yıldızlaşmasına izin vermiyor. Dünyanın tersine Türkiye’de reklam fotoğrafçıları ise daha bireysel hareket ettikleri için daha iyi tanınıyor. Gün geçtikçe bu algı da yerini dünyadaki örneklerine bırakacaktır.

Yurttaş Tümer Kimdir

Haberin Devamı


1994 yılında Dünya Gazetesi’nde gazeteciliğe adım atan Yurttaş Tümer, 1996 yılında Milliyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Uzun yıllar Türkiye’nin dört bir yanında ve dünyada onlarca ülkede haber fotoğrafları çekti. Objektifine Türkiye’nin önde gelen isimleri de, şöhretleri de konuk oldu. Elde ettiği başarılarla 2008 yılında Milliyet Gazetesi’nde Fotoğraf’ın başına getirildi. Fotoğraf Servis Müdürü ve Fotoğraf Editörü olarak 6 yıl görev yaptı. Geçtiğimiz aylarda kendi adını taşıyan fotoğraf ajansını kuran Yurttaş Tümer, Milliyet Gazetesi’nden ayrıldıktan sonra reklam, tanıtım fotoğrafları çekiyor ve fotoğraf organizasyonları gerçekleştiriyor. Sürekli sarı basın kartı sahibi Tümer, TFMD ve TGC üyesi. www.yurttastumer.com

Yazarın Tüm Yazıları