İflas etti borsası rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

İflas etti borsası rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2014 14:19

Arjantin'in iflası haberini özellikle yabancı yatırımcılar olumlu karşılarken Arjantin borsası son 20 yılın en yüksek seviyesine yükseldi, tahvil faizi ise düştü.

Haberin Devamı

Arjantin'in ABD'li hedge fonlarına yapılandırılmış borcunu ödeyememesi sebebiyle temerrütte düşmesi Arjantin borsasında şaşırtıcı bir yükselişe yol açtı. Arjantin borsası Merval, iflasın duyurulduğu dün yüzde 6,9 yükseliş gerçekleştirdi. Merval'in son 1 yıllık yükselişi yüzde 65'i buldu.

Arjantin tahvil faizlerindeki düşüşler de göze çarptı. Geçtiğimiz hafta yüzde 10'un üzerinde olan 10 yıllık Arjantin tahvilleri iflas kararının ardından yüzde 8,79'a geriledi.

İflas etti borsası rekor kırdı
AKBABALAR ARJANTİN’E ÜŞÜŞTÜ

"İFLAS REFORMLARI HIZLANDIRACAK"
Yükselişe sebep olan ise yatırımcıların Arjantin'in iflasını daha önce fiyatlanması ve iflas durumunun resmiyet kazanmasıyla ülkedeki reformların hızlanması beklentisi oldu. Kendisinin de Arjantin'de hisselere yatırımı olan Franklin Templeton kurucusu Mark Mobius iflası "Arjantin'in başına gelen en iyi şey" olarak gördüğünü, birçok uluslararası yatırımcının da aynı şeyi düşündüğünü belirtti.

Haberin Devamı

UZUN VADEDE İYİMSER
Arjantin'in borçlarında temerrüde düşmesinin ardından beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti düşerken, bir yıllık kredi iflas takas primi yükseldi. Markit verilerine göre, Arjantin'in beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi bugün 400 baz puanın üzerinde düşüşle 1,444 baz puana geriledi. Arjantin'in bir yıllık kredi CDS'leri ise dünkü kapanışa göre 21 baz puan yükselerek 4,708 baz puana ulaştı. Bir yıllık CDS'lerin yükselmesi, piyasaların kısa süreli bir temerrüt olasılığını yüksek gördüğüne işaret ediyor. Diğer yandan yatırımcılar, Arjantin'in borç yapılandırma önerisini kabul etmeyen alacaklılarıyla, daha uzun vadede de olsa, nasılsa bir uzlaşmaya varacağını düşünüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!