Avrupa, El Kaide’yi fidyeyle besliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, El Kaide’yi fidyeyle besliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2014 01:03

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, El Kaide örgütünün Avrupalı hükümetlerden aldığı fidyeleri mali dayanağı hâline getirdiğini raporladı.

Haberin Devamı

Habere göre, Avrupalıları kaçırıp fidye karşılığında bırakmak örgüt için büyük bir operasyon hâline dönüştü. Çoğu Avrupalı yönetim örgüte fidye ödendiği bilgisini reddetse de yapılan hesaplamalara göre örgüt, 2008’den bu yana 125 milyon dolar (265 milyon dolar) fidye kazandı. Sadece 66 milyon dolarlık (140 milyon TL) fidye, geçen yıl gerçekleştirilen adam kaçırma operasyonlarından elde edildi.

Gazeteci Rukmini Callimachi’nin Mali’den bildirdiği habere göre, 2003 yılında ülkeye neredeyse bomboş gelen bir kargo uçağından aldığı bavullarla Mali Devlet Başkanı’yla gizli bir toplantı gerçekleştiren Alman bir üst düzey diplomatın görüşme gerekçesi olarak, Almanya’nın ülkeye insani yardımı gösterildi. Ancak gerçekte, bu yardımın aşırı İslamcıların elinde olan 32 Avrupalı rehine için getirildiği aşikârdı. Kamyonları yüklenen paralar çöldeki El Kaide militanlarına gitti. El Kaide’nin Avrupalılar üzerinden fidyeciliği, bir nevi küresel ticaret yarattı. El Kaide ve bağlantılı örgütleri 2008 yılından bu yana 125 milyon dolarlık fidye geliri elde etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!