Batı’dan Rus ekonomisine çok sert yaptırımlar

Güncelleme Tarihi:

Batı’dan Rus ekonomisine çok sert  yaptırımlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2014 01:03

RUSYA’nın Ukrayna krizinde oynadığı rolü yapıcı bulmayan Batılı ülkeler, Malezya Havayolları’na ait MH17 uçağının Ukrayna hava sahasında vurulmasının ardından Moskova’ya karşı mali sistemi, askeri üretimi ve enerji sektörünü hedef alan sert yaptırımlar kabul etti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin Rusya’ya karşı tavrını sertleştirdiği yeni yaptırım paketinin Putin’e yakınlığı ile bilinen beş oligark, üç devlet bankası, askeri sanayinin tamamı ve petrol üretim teknolojilerini kapsadığı açıklandı.

Pakette neler var: AB’nin kabul ettiği yeni paketin, ağırlıklı olarak dıştan alınan kredilerle dönen Rusya ekonomisine darbe indirmesi bekleniyor. Avrupa’dan askeri amaçlı kullanılabilen yedek parçalarla yüksek teknoloji ürünlerinin Rusya’ya ihracatı da yasaklanıyor. En büyük zararı ise uzun vadede Rus enerji sektörü alacak gibi görünüyor. Çünkü, petrol ve doğalgaz çıkarılmasında sondaj malzemesinin yüzde 80’ini Batı’dan temin eden Rusya, bu malzemelerin ithalatının yasaklanmasıyla artık bu imkânını kaybetti. ABD ise üç büyük bankayla birlikte Rus tersanelerini bir arada toplayan OSK gemi inşaat grubunu kara listeye aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!