Merkez hem enflasyon hem faizde iyimser

SADECE Cumhurbaşkanlı-ğı’na aday olan Başbakan Tayyip Erdoğan değil, üzerinde faiz indirim baskısını artırdığı Merkez Bankası’nın yönetimi de, aslında mevcut ekonomik tabloya iyimser bakıyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın son Enflasyon Raporu’nu açıklarken hem enflasyon hem de faiz konusunda söyledikleri, bence bu iyimserliği açıkça gösterdi.
Erdem Başçı, yüzde 7.6 olarak revize ettikleri yılsonu enflasyon hedefini değiştirmeyeceklerini söyledi. Halbuki Haziran sonu itibariyle yüzde 9.16 olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışının yılsonunda yüzde 7.6’ye inmesi çok zor görünüyor. Çünkü geçen yılın ikinci yarısına baktığımızda fiyat artışlarının son 6 ayda toplamı yüzde 3.5 civarındaydı. Geçen yıl Temmuz’da yüzde 0.31 artan TÜFE Ağustos ayında yüzde 0.10 oranında gerilemiş, daha sonra sırasıyla yüzde 0.77, yüzde 1.80, yüzde 0.01, yüzde 0.76 oranlarında aylık artışlar kaydetmişti.
Özetle; geçen yılın ikinci yarısındaki TÜFE baz oranları düşük. Bir başka deyişle Haziran sonu itibariyle yüzde 9.16 yıllık TÜFE artışının yıl sonunda yüzde 7.6 olan yeni hedefe inmesi için, bu yıl ikinci yarı yıldaki toplam TÜFE artışının yüzde 2 civarında olması gerekiyor.
Bunun imkansız olduğunu bence Merkez Bankası yönetimi de biliyor. Ancak bunu bilmesine rağmen son raporda yılsonu enflasyonu için değişiklik yapmadı. Belli ki amaç, enflasyon hedeflemesinde 6.7 ve 8.5 arasındaki marjın üst sınırını yakalamak. Ancak üst sınırın yakalanması bile zor görünüyor.
Hafta başında açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon rakamları aslında tablonun biraz daha netleşmesini sağlayacak. Aylık artış yüzde 1.5’un altında gelirse Temmuz sonu itibariyle yıllık artış yüzde 9’un altına inebilecek. Aksi takdirde yılsonu üst sınırın yakalanması bile zora girmiş olacak.

Haberin Devamı

FAİZDE İNDİRİM SİNYALİ

Son aylarda Merkez Bankası her ay faiz indirimi yaptı ama Başbakan Erdoğan buna rağmen çok daha hızlı ve yüksek oranlı indirimler istemeye devam ediyor.
Buna karşılık bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz artışı eğilimi başladı. Son olarak Rusya geçen hafta sonunda sürpriz biçimde, 5 ay içinde üçüncü faiz artışını yaparak, faiz oranlarını yüzde 8’e çıkardı. Rusya’nın ABD ev AB ambargosu nedeniyle özel siyasi riskleri bulunuyor ama küresel likiditenin çekilmesine dönük hazırlık için, tüm gelişmekte olan ülkelerde daha ihtiyatlı ve faiz artışı yönlü eğilimlerin başladığı da bir gerçek.
Buna rağmen, Başbakan kadar olmasa da, Merkez Bankası yönetimi de enflasyonda olduğu gibi faizde de iyimser bir tavır içinde görülüyor. Gerçi yüzde 12 olan faiz üst sınırını indirmeyerek, “gerekirse faiz artışı yaparım” ın sinyalini veriyor ama yine de Hükümete uyup faiz indirimlerine devam ediyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı son açıklamasında, “Önümüzdeki 3 ay için piyasa bizden 50 baz puan kadar ilave bir faiz indirimi fiyatlıyor. Bu ölçülü bir faiz indirimi sınıfına giriyor” şeklinde konuştu. Kar yazmaya devam ettiği için faiz indirimlerinin devamı piyasaların işine geliyor ama risk de büyüyor.

Yazarın Tüm Yazıları