ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Güncelleme Tarihi:

ABDden Rusyaya yeni yaptırımlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2014 01:08

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD'nin, iki hafta önce açıkladığı yaptırımlara ilave olarak, bugün de Rus ekonomisinin kilit sektörlerine yeni yaptırımlar getirdiğini bildirdi. Obama, yeni yaptırımların Rusya'nın enerji, silah ve finans endüstrilerini hedef aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Yeni yaptırımlar kapsamında, Rus enerji sektörüne belirli mal ve teknolojilerin ihracatını engellediklerini ve yaptırım listesini daha fazla Rus bankası ve savunma şirketini içine alacak şekilde genişlettiklerini kaydeden Obama, Rusya'ya ihracatı ve Rusya'daki ekonomik kalkınma projelerine fon sağlanmasını teşvik eden kredileri resmen askıya aldıklarını duyurdu.

Rusya'nın şu anki izlediği çizgiyi sürdürmesi halinde maruz kalacağı bedellerin de artacağını daha önce dile getirdiğini hatırlatan Obama, bugünkü açıkladıkları adımlara işaret ederek, "ABD dediğini yapar" ifadesini kullandı.

"RUSYA KENDİSİNİ YALNIZLAŞTIRIYOR"
Obama, Rusya'nın ayrılıkçılara desteğini sürdürdüğünü ve bunun da ötesinde, uydu görüntülerinin, Rusya içerisindeki güçlerin Ukrayna içerisine topçu ateşi açtığını gösterdiğini belirtti. Obama, Rusya'nın Ukrayna sınırında kendi güçlerini yığmaya devam ettiğini ve aralarında topçu birlikleri, zırhlı araçlar ve hava savunma teçhizatının da olduğu daha fazla sayıda Rus askeri teçhizatını sınır ötesinden ayrılıkçılara transfer ettiği yönünde de ellerinde bilgiler olduğunu kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri ve Rusya'ya yönelik bugüne kadarki yaptırımların Rus ekonomisini daha da zayıflattığını ifade eden Obama, "Bugün Rusya, yıllardır katedilen gerçek ilerlemeyi geriye götürerek, kendisini bir kez daha uluslararası toplumdan yalnızlaştırıyor. İş buraya varmak zorunda değildi. Bu, Rusya'nın ve özellikle de Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı bir seçim" diye konuştu.

"SOĞUK SAVAŞ DEĞİL"

Haberin Devamı

Obama, bir gazetecinin "Yeni bir soğuk savaş mı yaşanıyor?" sorusunu, "Hayır, bu yeni bir soğuk savaş değil" diye yanıtladı

ABD Başkanı Obama, "Ukrayna'ya silah yardımı düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine, şu anda Ukrayna hükümetine silah yardımı yapmayı düşünmediklerinin işaretini verdi. Obama, "Şu anki mesele, Ukraynalıların kapasitesinin ayrılıkçılara üstün gelip gelmemesi değil. Onlar ayrılıkçılardan daha iyi silahlanmış durumdalar. Mesele, Ukrayna'nın doğusundaki kıyımı nasıl önleyeceğimiz. Bunu önlemeye çalışıyoruz ve bu aşamada Rusların davranışını etkilemek için elimizdeki ana araç, (Rus) ekonomisinin üzerinde görmekte oldukları etki" diye konuştu.

Haberin Devamı

BANKALAR HEDEFTE
ABD Hazine Bakanlığının açıklamasına göre, Amerikan yönetiminin Rusya'ya yönelik açıkladığı yeni yaptırımlar, Rusya devletine ait üç önde gelen banka, Moskova Bankası, Rus Tarım Bankası ve Rusya'nın ikinci büyük banka grubu VTB Bankası OAO'yu hedef alıyor.

Yaptırım kararı, Amerikalıların bu üç bankayla orta ve uzun vadeli finansal işlem yürütmesini ve yeni finansman sağlamasını yasaklarken, bu bankaların Amerikan sermaye piyasalarına erişimini de kısıtlıyor.

Yine Rus devletine ait, Rusya'daki en büyük gemi inşa şirketi olan "United Shipbuilding Corporation" da yeni yaptırım listesine dahil edilirken, bu karar da şirketin ABD'deki malvarlıklarının dondurulması ve Amerikalıların bu şirketle iş yapmasının yasaklanmasını öngörüyor.

Bunun yanında ABD Ticaret Bakanlığı da Rusya'yla ticareti kısıtlamaya yönelik birtakım tedbirler açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!