Bavuluna sağlık!

Güncelleme Tarihi:

Bavuluna sağlık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 23:51

Almanya’da bir klinikte çalışan jinekoloji ve meme kanseri uzmanı Dr. Ayla Bayrak, yıllık izinlerini sahilde geçirmek yerine bavuluna küçük bir ‘ameliyathane’ alarak Hindistan’a giderek geçiriyor. Dr. Bayrak, “Issız Leh köyünün sakinleri yılda sadece bir defa jinekolog görüyor” diyor.

Haberin Devamı

DR. Ayla Bayrak (44), Bayburt’ta doğdu. İki yaşındayken ilkokul öğretmeni babası ve ev hanımı annesiyle Almanya’ya taşındı. Çocukluk hayali doktor olmaktı. Essen Üniversitesi’nden jinekoloji ve meme kanseri uzmanı olarak mezun oldu. Son 8 yıldır Duisburg kentindeki Helios Kliniği’nde çalışıyor. Ancak meslektaşlarından ayrılan bir özelliği var; Dr. Bayrak yıllık izinlerini dinlenme amaçlı değil kendi imkânlarıyla Hindistan’ın Nepal sınırındaki Leh köyüne gidip iki hafta boyunca yardıma ihtiyacı olan insanları tedavi ederek geçiriyor.

RAHİPLER ÇAĞIRDI GİTTİ

Dr. Bayrak, “İhtiyacı olan yerlerde çalışan doktorları hep kendime örnek alırdım” diye başlıyor anlatmaya: “Leh köyü Hindistan’ın kuzeyinde yüzde 80’i Budist, yüzde 20’si Müslümanlardan oluşan bir yer. Almanlarla iyi ilişkileri vardır. Yardıma ihtiyacı olan Budist rahipler de bizi buldular. Birkaç yıldır bir jinekoloğa ihtiyaçları varmış. Ben de hemen kabul ettim. Hayatımda ilk defa Hindistan’a gittim. Başta endişelerim oldu ama insanlar son derece sakin. Ellerinde hiçbir şey olmamasına rağmen her şeyi paylaşıyorlardı.”

Haberin Devamı

YILDA BİR KADIN JİNEKOLOG

Leh’te iki hafta bir misafirhanede kalan Dr. Bayrak şartların mütevazı olmasına rağmen rahat ettiğini söylüyor: “Elektrik ve su kısıtlıydı ama insanların iyi kalpliliğinden zaman çabuk geçiyordu. Sabahtan akşama kadar muayeneler vardı. Saatlerce hiç şikâyet etmeden bekliyorlardı. Delhi’de doktor var ama kadın jinekologu senede bir defa görüyorlardı. Üç hafta içinde yaptığım ameliyatların dışında 140 hastayı muayene ettim. Her şeyi kendim ödedim. Plastik cerrahide en büyük sorunlar doğuştan ayrık dudaklı çocuklar. Bir de çocuklar küçükken yanıyor, parmakları yapışıyor ama açılmıyor. Jinekolojik olarak da kanamalar ve doğum kontrol yöntemleriyle ilgilendim.”

Sevgi dolular

DR. Bayrak, kendini en çok şaşırtan şeyin hijyen eksikliği olduğunu anlatıyor: “İmkânlar çok kısıtlı olmasına rağmen hiç enfeksiyon yoktu. Demek ki onların vücutları bir şekilde alışmış. Fazla antibiyotik de kullanmıyorlar.” Peki seneye tatilde yine Hindistan’ın ıssız sağlık ocaklarında mı olacak? “Evet!” diye cevaplıyor: “‘Niye tatilini güzel yerde geçirmiyorsun?’ diye soranlar oluyor ama bu insanların ihtiyaçları var. Kendime de vakit ayırabiliyorum. Bu benim için de mutluluk. Hiçbir şeyi olmamasına rağmen kendilerini zengin hissediyorlar. Kalpleri sevgi dolu. Bundan sonra başka yerlere de gitmeyi düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!