Nükleer atıklar Boğaz’ı yakar

Güncelleme Tarihi:

Nükleer atıklar Boğaz’ı yakar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 02:08

Mersin’de yapılacak Akkuyu Nükleer Santralı’nın ÇED raporunun değerlendirme komisyonu toplantısına katılan TEMA’dan “Atıkların nakli sırasında oluşabilecek kazalara ilişkin acil eylem planı yok. Kullanılacak VVER-1200 tipi reaktör TAEK mevzuatına ters düşüyor” uyarısı geldi:

Haberin Devamı

“Rusya kaynaklı kullanılmış nükleer yakıtın Rusya’ya geri gönderilebileceği ve yeniden işlenebileceği öngörülüyor. Kullanılmış nükleer atıkların Boğazlar yoluyla taşınması konusundaki risklerden bahsedilmiyor. Atıkların bertaraf edilmesi mevcut olmayan bir mevzuata dayandırılıyor. Hayati önem taşıyan bir konunun, içeriği belli olmayan bir mevzuata göre düzenlenecek olması hukuka aykırı.”

MEVZUATA TERS

“Sadece Rusya’da prototip düzeyinde inşasına bu yıl başlanan VVER-1200 reaktörünün, Akkuyu’daki nükleer santral projesinde kullanılması, santralın güncel ve kanıtlanmış teknolojik yenilikleri kapsaması gerekliliğine ters düşüyor. Kullanılacak olan suyun büyük kısmının denizden çekileceği ve azami 10 derecelik artışla tekrar denize verileceği belirtiliyor. Ancak, bunun türleri nasıl etkileyeceği açıklanmıyor.”

Haberin Devamı

Ortadoğu’yu unutmayın

TEMA bölgedeki çatışmaların da santralı hedef haline getirebileceği konusunda uyardı: “Bölgenin heyelanlara açık bir saha olmasının yanı sıra bugün Ortadoğu’daki çatışma ortamı göz önünde bulundurulmalıdır. Nükleer santralın yeri kaza, patlama ve saldırıya açık bir konumdadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!