Çok yıldızlı İzmir

Haberin Devamı

GEÇEN hafta İzmir’deki ekonomi zirvesi birbirinden güzel hayallerle süslüydü. Bunların bir iki tanesi bile gerçekleşse kimlik arayışındaki İzmir’in derdine deva olur. Toplantının ayakta alkışlanan konuşmacısı “İstanbul finansın, kültürün, Antalya turizmin, Kocaeli, Bursa sanayinin merkezi. Bizde her şeyden biraz var, ama İzmir olarak neyin merkeziyiz?” diyen İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’ydi. Mevcut duruma bakıldığında Sayın Kestelli haklı. Ayrıca sağlık serbest bölgesi, İzmir’in gastronomi merkezi olması, hatta Disneyland kurulması gibi vizyon getiren önerileri de çok yerinde.
Bunun yanında İzmir’in başka hiçbir kente nasip olmayan avantajları da iyi değerlendirilmeli. Düşünsenize Torbalı’dan Kemalpaşa’ya, Çiğli Atatürk Organize’den Ege Serbest Bölgesi’ne İzmir’in dört bir yanı çok önemli sanayi yatırımlarıyla çevrili. Yeni yapılan rafineri, Çandarlı limanı ve büyüyen Petkim’le, Aliağa sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli enerji ve kimya merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Ödemiş, Tire, Bayındır Türkiye’nin en büyük süt, peynir, çiçek üretim merkezi oldu bile. İzmir limanı zaten tarih boyunca Akdeniz’in en önemli lojistik üslerinden biri oldu. Turizmin nerelere fırlayacağını İzmir- İstanbul otoyolu bitince göreceğiz.
Bir yanda sanayi, diğer yanda tarıma dayalı sanayi, biraz ötede turizm, hepsinin ortasında sanayiye, turizme lojistik hizmetleri veren hava ve deniz limanlarıyla çok merkezli yapısı aslında İzmir için çok büyük bir artı.

Haberin Devamı

Detroit hayalet şehir olmuştu
ABD’de otomobilin kalbinin attığı Detroit’in 2008 dünya krizinde on binlerce kişinin işsiz kalarak nasıl hayalet şehre dönüştüğünü unutmayalım. Gelirleri sadece turizme dayalı kentlerin başına neler geldiğini en iyi Körfez Krizi’ni yaşayan Antalyalılar bilir. Belirli konularda ilk akla gelen şehir olmak iyi, ama yumurtaların hepsini de aynı sepete koymamak gerek.
İzmir hemen her sektörde yıldızını yükseltebilecek için önemli alt yapıya sahip bir kent. Bütün mesele hiçbir yerde olmayan bu muhteşem altyapıyı birbiriyle koordineli bir şekilde geliştirebilmek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin belirli sektörlere yönelik nokta teşvik ve serbest şehirler projeleri işe yarayabilir. Zeybekci bunun için bütün Denizli, Uşak, Kütahya gibi bütün Ege kentlerinin dahil olacağı bir modelden söz ediyor. Beni de en çok bu umutlandırdı. Bakarsınız Denizli’de pişer İzmir’e de düşer.

Yazarın Tüm Yazıları