Bayram keyfi

Bugün, Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü. İlk iki günün tempolu kutlamalarının ardından bugün daha seyrek bayramlaşma ve daha az ikram olacaktır.

Haberin Devamı

Yaz bayramı olması nedeniyle çoğumuz tatil beldelerindeyiz. Bayram baklavası, çikolatası niyetine denizin, güneşin tadına bakıyoruz. Yeme-içme fasılları hem renkli, hem sık hem de çeşitli. “Dönüşte aynalara bakacak, tartılara çıkacak yüzüm olmalı” diyorsanız Yaşasın Hayat ekibinin öneri ve uyarılarına kulak vermenizde yarar görüyorum.

BİR UYARI

Bayramda her şey dahil beslen-me
Yaz dönemi bayramları “her şey dahil” tatil köylerinde veya otellerde geçebiliyor. Son yıllarda “ultra her şey dahil” terimi de eklenen tatil köyleri veya oteller birer “beslenme cenneti”ne dönüştü. Ramazan boyunca sayıca azalan ama miktarca yüklenen öğünler ve sınırlanan (hatta sıfırlanan) aktivite nedeniyle metabolizma altüst olmuşken “her şeyin tadına bakmak” , “biraz ondan biraz bundan yapmak” kilo artışını kaçınılmaz hale getiriyor. Aşağıdaki önerilerimize kulak verip vücudunuza bir bayram hediyesi sunabilirsiniz.
* Seçim sizin elinizde: İyisiyle kötüsüyle tüm yiyecek gruplarına kolayca ulaşacağınız, hazırlama ve pişirme gibi bir zahmete girmeyeceğiniz açık büfe tarzı beslenme, öğün atlama riskini ortadan kaldıracaktır. Özellikle öğle öğününü geçiştirmeniz, kilo almanızı kaçınılmaz hale getirir. İki çeşit zeytinyağlı sebze yemeği, bir kâse cacık ve bulgur pilavı ile hafif bir öğle mönüsü organize edin.
* Kahvaltıya gecikmeyin: Kahvaltıyı her saat yapabileceğinizi düşünüp “geç kahvaltı” tercihini sürekli kullanarak öğle yemeğine dönüştürmekten kaçının.
* Karpuz -peynirden öğün olmaz: Bu ikili ile yapacağınız bir ana öğünden 700-800 kalori alabileceğiniz hiç aklınıza gelir mi? Üstelik karın çevresine depolanan bu kaloriler çabuk acıkmanıza neden olur. Gün boyu atıştırmaktan kendinizi alamazsınız.
* Tatlılara dikkat: Yaklaşık 3-4 masa uzunluğundaki tatlı reyonunun önünden hızlı bir şekilde geçerek şuruplu ve hamurlu tatlıların yerine sütlü veya meyveli tatları deneyin. Dondurma iyi bir alternatif olabilir.
* Bardak bardak kalori almaktan kaçının: Meyve suyu tankları tatil köylerinin vazgeçilmezlerindendir. Meyve konsantreleri ile hazırlanan bu buzlu içeceklerin bir bardağı ortalama 200 kalori içerir. Her susadığınızda bu içecekleri tüketerek günde kaç kalori aldığınızı artık varın siz hesap edin. Soda ile hazırlanmış meyve suyu (bir parmak kadar meyve suyu) karışımları daha hafif bir alternatif olabilir.
* Uykunuzu alın: Tatil nedeniyle uyku saatlerindeki düzensizlikler kilo artışlarına neden olabilir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından ertesi gün tartıda kilonuzda artış görünce paniklemeyin, vücut sıvısı artmıştır, bol su için.
* Bol bol yüzmeli ve ultra her şey dahilin sadece yiyecek ve içeceklerinden değil spor faaliyetlerinden de faydalanmalı, günde en az 45 dakika düzenli bir aktivite yapmalısınız. Elbette havanın aşırı sıcak olduğu saatler haricinde... Dyt. Nilüfer BAYRAM

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

Bayram sofralarınızı hafifletin
Keyifli bayram sofraları mevsimine göre zeytinyağlılar, pilavlar ve çorbalar ile hepimiz için lezzet yüklü birer karbonhidrat tuzağı da olabiliyor. Dilerseniz bu bayramda yazın avantajlarını da kullanarak zengin fakat bir o kadar da hafif sofralar hazırlayabilirsiniz.
* Tek çeşit karbonhidrat: Hem dolma, hem pilav, hem börek tercih etmek yerine bu güçlü karbonhidratlardan yalnız birini tercih edebilirsiniz.
* Unlu ve pilavlı seçeneklerden kısıtlanmış olan sofranızı daha bol zeytinyağlı kullanarak çeşitlendirebilirsiniz. Semizotları, kabaklar, fasulyeler ne güne duruyor...
* Etleri yağlı soslar yerine taze domates püreleriyle, mis kokulu otlarla fırında pişirebilirsiniz.
* Zeytinyağlılara ek olarak yoğurtlu mezeler hazırlayabilirsiniz.
* Yeşilliklerin, domatesin, biberin bu en taze mevsiminde salata çeşidinizi artırabilirsiniz.
Dyt. Deniz YEMİŞÇİ

Yazarın Tüm Yazıları