Türklerden dil testi istenmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Türklerden dil testi istenmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2014 11:23

Almanya, Avrupa Adalet Divanı'nın “Türklere aile birleşiminde dil testi, Avrupa hukukuna aykırıdır” kararını uygulamaya koydu. Genelgeler dış temsilciliklere gönderildi.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı 10 Temmuz 2014 tarihli kararında şöyle dedi: Türklerden aile birleşiminde Almanca dil testi uygulaması AB hukukuna aykırıdır. Kararın yankısı büyük oldu ve gözler Almanya'ya çevrildi. Almanya bu kararı uygulayacak mı? Almanya İçişleri Bakanlığı, önce bu kararın herkes için geçerli olmadığı, dil testinin kalacağı yönünde açıklamalar yaptı. Türkiye, Almanya'y

Türklerden dil testi istenmeyecek
a Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) kararını uygula çağrısında bulundu. Almanya'nın bu konuda net tavrı belli değildi. Ben de Alman medyasının katıldığı Federal hükümetin dünkü basın toplantısında Alman Dışişleri ve İçişleri Bakanlığına doğrudan sordum: İki bakanlığın ABAD'ın kararıyla ilgili net tavrı nedir?

Haberin Devamı

CEVAP AÇIK
Önce Alman İçişleri Bakanlığı basın sözcüsü sorumu yanıtladı: “Biz elbette bu karara uyacağız. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları arasında karar üzerine yoğun görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler sonuçlanıncaya kadar bir genelge çıkardık. Genelge diyor ki, aile birleşimiyle Almanya'ya gelmek için başvurmuş hiç bir Türk vatandaşının vize başvurusu dil testi belgesi eksiktir gerekçesiyle geri çevrilmeyecek.” Bu şu demektir: Almanya ABAD'ın kararına kesinlikle uyacak. Ama şu anda iki bakanlık kararı inceliyor. İnceleme bitinceye kadar Almanya dil testi belgesi istemeyecek. Vize bekleyenler dil şartı aranmaksızın vizesini alabilecek.

GENELGE TEMSİLCİLİKLERDE
Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü, İçişleri Bakanlığının bu açıklamasını tamamladı: Genelge, Türkiye'deki dış temsilciliklerimize gönderildi. Dil sınavı belgesi eksik diye kimsenin vize başvurusu reddedilmeyecek.

YEDİ YILDIR VARDI
Almanya 7 yıldır aile birleşiminde Almanca dil testi şartı uyguluyordu. 2007 yılından beri aile birleşimiyle gelecek olanlar A1 seviyesinde dil sınavından geçiyordu. Dil sınavını kazanamayanlara vize verilmiyordu. Türkiye'de yaşayan Naime Doğan, bu karara itiraz etti. Naime Doğan, okur yazar olmadığı için Almanca öğrenemeyeceğini gerekçe gösterdi. Berlin İdari Mahkemesi kararı Avrupa Adalet Divanı'na havale etti. ABAD, 7 Temmuz 2014 tarihli kararında, bu uygulamanın Avrupa hukukuna aykırı olduğu sonucuna vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!