Kürt davasının lideri: Türk toprağında gözümüz yok

Fuad Masum Irak’ta ikinci Kürt Cumhurbaşkanı seçildi. 2012 sonunda ani bir beyin kanamasıyla Berlin’e getirilen Cumhurbaşkanı Celal Talabani memleketi Irak’a geri döndü. Sıra ülkenin güçlü politikacısı Başbakan Nuri el Maliki’nin de katılacağı seçimlerde. Masum önümüzdeki günlerde büyük olasılıkla hükümeti kurma görevini Maliki’ye verecek. Sünni’si Şii'siyle Kürt politika çevrelerinde Celal Talabani sonrası Kürdistan Yurtsever Birliği Başkanı'nın (KYB) kim olacağı tartışması giderek yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

1970’lerin sonunda ABD başkenti güneyinde Kürt sorununda temel bilgileri birinci elden özetle aldım. Irak Kürtleri (KDP) Başkanı Molla Mustafa Barzani’yle Virginia’da açık arazide lüks görünümlü çift katlı bir villada buluştuk. Molla Barzani Mayo Clinic’te kanser tedavisi görüyordu. ABD'de işlerini takip eden temsilcisi Doskie, meslekdaşım David Horowitz aracılığıyla Barzani’yle görüşmemi gerçekleştirmişti. Yelekli takım elbise, ağzında piposuyla buluşmaya gelen Barzani’ye oğlu Mesut refakat ediyordu. Barzani’nin adresini mahfuz tutmak için temsilcisi Doskie villa çevresinde değişik yollara saparak yön karıştırdı.

SORULARA CEVAPLARI:
"Kürtleri çok az insan biliyor, Filistin’i herkes biliyor"
"Batı ülkeleri, Rusya ve ABD Ortadoğu'nun stratejik önemi yüzünden. Biz Kürtler terorist değiliz. Sadece haklarımızın tanınmasını istiyoruz. 1975 başında Irak-İran harbi başladı. Şah Reza Pehlevi bize destek veriyordu. ABD araya girdi. Şah ABD'nin direktifiyle yardımlarını kesti, desteğini çekti. Irak’ın koruyucusu Rusya’ya dönemedik, ortada kaldık, hep petrol yüzünden. Eskiden devlet adamlarında hak, adalet, şeref duyguları daha köklüydü. Devir değişti, bu duygular zayıfladı, sözlerini tutmaz vaatlerini yerine getirmez oldular. Tekrar dağlara çıktık, mağaraları mesken yaptık ama yılmadık."

"Dış ülkelerle ilişkileri..."
"Türkiye’deki Kürtlerden destek ve sempati mesajları alıyoruz. Bunun dışında haberleşme içinde değiliz. Kurtuluş hareketlerinin çoğu Moskova bağlantılı. Bizim ne Moskova ne de başka ülkeyle bağlantımız var. Birkaç yıl önce kimliğini açıklamayan bir Ermeni grubunun temsilcisi Türklere karşı suikast eylemleri düzenlememizi teklif etti. Bu eylemlerin sonunda Türk, Ermeni ve Kürtler arasında görüşmeler başlayacağını, Anadolu’da muhtar bölgeler tanınacağını ileri sürdü. Suikastlerle dava yürütemeyiz. Irak’ta yerleşik Kürtlerin Türk topraklarında gözü yok."

"Ben KDP Başkanı, Askeri Kuvvetler Başkomutanıyım. Hastalığıma rağmen Irak’ta her gelişmeden haberdarım. Davamızı sonuna kadar takip edeceğim" diyen 'Baba' Barzani "Nedir davanız?" sorumuza cevap veriyor:

"Ben Iraklı bir Kürt’üm. Açıkça ve kesinlikle ilan ediyorum. En büyük Kürt grubu olan KDP’nin Kürt harekatının temelinde herhangibir ülkenin toprağında gözü yok. Biz hiç bir ülkeye saldırmış değiliz. Yalnızca bulunduğumuz yerlerde insan gibi yaşamak, yasal haklara sahip olmak, kendi dil, adet, töre ve kültürümüzü devam ettirecek kadar muhtariyet istiyoruz."

İki saati aşkın görüşmemizde Molla Barzani’yi takiben KDP Başkanlığını üslenen Mesut konuşmalara katılmadı, ev dışında Doskie iki Barzani ortasında resmimizi görüntüledi. Resimli özel haberim hayli yankılar yaptı. Mayo Clinic’te "Altı ay yaşar" denilen Baba Barzani iki yıl daha yaşadıktan sonra vefat etti.

Yazarın Tüm Yazıları