Hala Sultan’da ilk bayram namazı

Güncelleme Tarihi:

Hala Sultan’da ilk bayram namazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2014 01:58

KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Müslüman dünyasının önemli merkezlerinden kabul edilen Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka kentindeki Hala Sultan türbesi ve camisini dün ilk kez ziyaret ederek bayram namazı kıldı.

Haberin Devamı

Arap ordularının yedinci yüzyılda Kıbrıs’ı fethi sırasında Hz. Muhammed’in akrabalarından Hala Sultan’ın (Ümmü Haram) şehit olduğu yer kabul edilen Larnaka kentindeki türbe, Rumların geçiş izni vermemesi nedeniyle bugüne kadar adada yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını taşıyanlara kapalıydı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Rum Kesimi arasındaki kapılar, 2002 yılında açıldı ancak Kıbrıs Rum Yönetimi, 1974 sonrasında adaya gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının topraklarına geçişine izin vermiyordu. Birleşmiş Milletler çerçevesindeki müzakerelerde Türk heyetin başkanlığını yürüten müzakereci Kudret Özersay’ın yoğun çabası ve liderlerin onayı sonucunda, Hala Sultan dün Ramazan Bayramı’nda ilk kez Türkiye’den gelenlere açıldı. 21 otobüsle güneye geçen çoğu KKTC vatandaşı da olan bine yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, bayram namazını türbedeki Hala Sultan Cami’nde kıldı.

Haberin Devamı

LİDERLERE TEŞEKKÜR

Bayram namazının ardından Türk ve Rum basınına konuşan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, ziyarete olanak sağlayan Türk ve Rum liderler Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis’e teşekkür etti, ziyaretlerin sürekli yapılmasını istedi. İsveç Büyükelçiliği bünyesinde yürütülen Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini İnisiyatif’in Koordinatörü Salpy Eskidjian ise “Dini liderler arasındaki diyalogda ana hedef dini özgürlük ve ibadet etme hakkıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!