Kaçak doluma büyük ceza

Güncelleme Tarihi:

Kaçak doluma büyük ceza
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2014 00:48

TÜRKİYE son yıllarda dünyanın en büyük ikinci otogaz piyasası haline geldi. Bunda son dönemdeki vergi teşvikleri etkili oldu. LPG’li araç kullanımın artması ile de Türkiye genelindeki otogaz istasyon sayısı 10 bin 287’ye yükseldi. Ancak bu artış suistimalleri de beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

LPG Piyasası Kanunu’na göre otogaz istasyonlarında tüp satışı yapmak, tüp dolumu yapmak, hatta tüp dolumuna yarayan aparat bulundurmak yasak. Bu durumun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) denetçilerince tespit edilmesi halinde otogaz bayilerine 366 bin 319 lira para cezası kesiliyor. Otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapıldığı veya tüp dolumuna yarayan aparat bulundurulduğu gerekçesiyle EPDK’nın denetimlerinde 2010 yılından bu yana yaklaşık 550 otogaz istasyonun tespit edildi. İstasyonlara kesilen ceza ise 160 milyon lirayı buldu.

EV TÜPÜNE UYGUN DEĞİL


İstasyonlarda otogaz olarak satılan ürün ile mutfak tüpündeki LPG’nin kimyasal bileşimi ve kalorifik değeri farklı olduğuna vurgu yapan yetkililer, “Otogaz istasyonlarında doldurulan tüpler, tüpgaz bayilerinden alınan tüpler kadar verimli olmuyor. Ayrıca, otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapılması esnasında gaz sızıntısı olduğu için tüplere hem daha az tüp doldurulmuş oluyor, hem de patlama tehlikesi oluşuyor. Üstelik, otogazın ÖTV’si tüpgaza göre daha yüksek olduğundan, sanıldığının aksine otogaz istasyonunda tüp dolumu yaptırmak daha ucuza gelmiyor” dediler.

Haberin Devamı

OTOGAZDA İKİNCİYİZ

TÜPLÜ Bayi ve Dökme Kullanıcı istatistiklerine göre tüplü bayi sayısı bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 17.9 azalarak 7 bin 875’e dökme kullanıcı sayısı ise yaklaşık yüzde 10 azalarak 10 bin 445’i buluyor. Türkiye’de binek arabalarının yaklaşık yüzde 21’i otogaz kullanıyor. Bu da Türkiye’yi otogaz tüketiminde dünya ikinciliğine taşıyor. Buna göre 2011 yılında LPG kullanan taşıt sayısı 3.3 milyon adet iken, 2012’de bu sayı 3 milyon 650 bin adede ulaştı. Benzin kullanan araçlara oranı ise yüzde 64 olarak belirlendi. Türkiye’de kullanımdaki bu artış nedeniyle otogaz istasyonu sayısı ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.9 artış ile 10 bin 89 adete çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!