Tatlı yiyip, tatlı konuşalım

Haberin Devamı

Hiç olmazsa Bayram günü tatlı tatlı sohbet edip, neredeyse gülmeyi unuttuğumuz şu günlerde kavgaya mola verelim. İşte benim bugünkü sohbet konum:
Kim ne derse desin Aziz Kocaoğlu iyi bir işadamı. Dünyanın notu en kıt derecelendirme kuruluşlarından Moody’s bile geçen hafta Büyükşehir Belediyesi’nin finansman yönetimine övgüler yağdırdı. O Moody’s ki 1994 yılında Türkiye’nin notunu kırdığında ülke ekonomik krize girmişti. Moody’s’in iyi not vermediği ülke ve kuruluşlara bütün banka ve finans kuruluşlarının kapılarının kapandığını unutmayalım.
Bazıları Kocaoğlu’nu bütçeyi denkleştirme uğruna yeterince iş yapmamakla suçluyor. Bir de tersinden düşünelim. Eğer İzmir’in bütçesi hükümete muhtaç durumda olsaydı acaba neler olurdu. Beş kuruşluk yatırım yapmak bir yana maaşlar bile ödenemez duruma gelirdi. O zaman ne çöp toplanır, ne otobüsler çalışırdı.
Bugün ise Moody’s gibi derecelendirme kuruşlarından iyi notlar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne IFC gibi kuruluşlar gönül rahatlığıyla kredi verebiliyor. Milyonlarca dolarlık tramvay, deniz otobüsü, metro projeleri başka nasıl yürüyecekti. Projeler bir yana acaba İzmir’de hala CHP’li bir belediye başkanı olur muydu?

Haberin Devamı


Metroyla gelen bayram şekeri
Dile kolay. İzmir Metrosu, Bornova’dan Üç Kuyular’a tam 7 yıl rötarla ulaşabildi. Haziran 2005’de Üçyol- Üçkuyular hattının temelini dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal atarken, 5.5 kilometrelik yeni hattın 22 ay sonra 2007 yılında hizmete gireceği açıklanmıştı.
Artık yılan hikayesine dönen gecikmenin teknik ve siyasi nedenlerini yeniden hatırlatmaya gerek yok. Önemli olan geçmiş hatalardan ders çıkarıp gelecekte benzerlerini tekrarlamamak. Unutmayalım İzmir’in önünde daha çok proje var. Metronun hızlı tramvay hattı ile İzmir’i bilim vadisine çevirebilecek binlerce öğrencinin okuduğu Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin bulunduğu Urla’ya kadar uzaması, Güzelyalı ve Karşıyaka tramvay hatları, yeni iskelelerin yapılacağı deniz otobüsleri bu projelerden sadece birkaçı.
Toplumsal ve kentsel dönüşümler kolay olmuyor. Modern kentleri hedefleyen bu dönüşüm projeleri bazen Üçkuyular metrosunda olduğu gibi geçtiği yerlerdeki düzeni geçici olarak bozup önemli sıkıntılara yol açabiliyor.
Neyse sonunda bitti. Bu bayram geçmişteki sıkıntıları unutup yeni metro hattıyla başlayacak yeni bir hayatın ilk günlerinin tadını çıkarmaya bakmak gerek. Mutlu bayramlar dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları