Hepatit E kan bağışı ile yayılıyor!

Güncelleme Tarihi:

Hepatit E kan bağışı ile yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2014 15:40

İngiltere’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Kamu Sağlığı Ajansı’ndan bilim insanlarının yaptığı ve Lancet dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma kan bağışlarının Hepatit E virüsünün yayılmasında önemli rol oynadığını ortaya çıkarttı.

Haberin Devamı

İngiltere’de yapılan 225 bin kan bağışını inceleyen araştırmacılar, her 3 bin bağışçıdan 1’inin Hepatit E virüsü taşıdığını tespit etti.

Hepatit E virüsünün nadiren de olsa karaciğerde önemli hasara neden olabildiğini ve hamile kadınlar için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten uzmanlar, İngiltere’de her yıl 1200 kişinin kan nakli yaptırırken bu virüsü kaptığını söyledi.

Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Prof Richard Tedder BBC’ye yaptığı açıklamada “Hepatit E oldukça yaygın olarak görülen bir virüs. Akut bir hastalığa neden olmasa da bu virüs zaman zaman bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda kronik karaciğer hastalıklarına neden olabiliyor. Bu virüsü kapan kişilerin önlem olarak antiviral tedavi görmesi gerekiyor. Ancak biz bu virüsün kan bağışları yoluyla yayılmasının önemli bir risk oluşturduğuna ve bağışlanan kanların test edilmesi gerektiğine inanmıyoruz” dedi.

Ancak Fransız doktorlar araştırmada elde edilen sonuçların hafife alınmaması gerektiğini söyledi ve kan bağışçılarının Hepatit E virüsü için de test edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Paris Est Üniversitesi’nden Prof Jean-Michel Pawlotsky, İngiliz meslektaşlarının konuya yaklaşımını “şaşırtıcı” bulduğunu söyledi ve “Ben bağışlanan kanlara Hepatit E testi yapılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Hepatit E enfeksiyonların etkisi küçümsenmemeli. Hele ki bu virüs ciddi komplikasyonlara hatta ölüme neden olabiliyorken” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!