Borsanın emektarları uçtu

Güncelleme Tarihi:

Borsanın emektarları uçtu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 01:14

Borsa İstanbul'un en eski, halka açıklığı ve bilinilirliği en yüksek şirketlerinden Erdemir (Ereğli Demir Çelik) ve Kardemir Demir Çelik hisse senetleri yılbaşından bu yana yatırımcısına ortalama yüzde 110 kazandırdı.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul'da 2014 yılında yatırımcısına yaklaşık yüzde 75'in üzerinde getiri sağlayan ve sektör endeksleri içinde getiride açık ara lider olan metal ana sanayi endeksi içinde yer alan Erdemir ve Kardemir hisse senetleri yıl başından bu yana ortalama yüzde 110 prim yaptı.

Borsa İstanbul'da halka açılan ilk şirketlerinden biri olan Erdemir ve BIST 30 endeksine dahil hisse senetleri içinde fiili dolaşımdaki payı en yüksek şirket konumundaki Kardemir Demir Çelik (D tipi) hisse senetleri, neredeyse bir yıldır devam eden yükseliş trendleri ile yatırımcısının da yüzünü güldürüyor.

Erdemir, 2013 yılı kapanışına göre yüzde 94,94 değer kazanarak 2,39 liradan 4,66 liraya yükselirken, aynı dönemde Kardemir Demir Çelik'in derinliği ve halka açıklığı en yüksek olan D tipi hisse senedi ise yüzde 120 artışla 1,06 liradan 2,33 liraya ulaştı.

Analistler, Borsa İstanbul'da hesaplanan sektör endeksleri arasında metal ana sanayi endeksinin bu yılki getiri açısından açık ara lider olduğunu, bununun ise Erdemir ve Kardemir hisselerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını belirtiyor.

Demir Çelik sektöründe, Türkiye'nin alt yapı yatırımları nedeniyle artan talep ve önemli oranda düşen hammadde maliyetleri nedeniyle 2014 yılı bilançosuna ilişkin olumlu beklentilerin hisse fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini kaydeden analistler, özellikle kömür ve demir cevheri fiyatlarındaki olumlu seyrin, önümüzdeki dönem fiyatlamaları için de belirleyici olacağını öngörüyor.

Erdemir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 175 kazandırdı

Analistler, üst üste 5 aydır hızlı bir yükseliş trendi içinde hareket eden iki hisseden özellikle Erdemir'in geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 174,93 yükseliş kaydetmesinin kar satışlarına ilişkin beklentilerin artmasına neden olduğunu vurguluyor. Erdemir hisse senedinin düşüşüne ilişkin yazılan varantlara piyasadaki ilginin rekor seviyelere ulaştığını aktaran analistler, ağustos ayının vadeli işlem ve opsiyonlarda vade sonu olması nedeniyle kritik öneme sahip olacağına dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!