Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Ortadoğu’da acı bayram

FİLİSTİN. Bayramlıklarını giyecek, el öpmeye gideceklerdi.

Haberin Devamı

Belki bir iki küçük harçlıkla mahalledeki seyyar dönme dolaba da binerlerdi.
Cumartesi günü Gazze’nin Beyt Hanun kentinden ortaya çıkan fotoğraflardan anlaşıldı ki, o dönme dolap İsrail bombardımanıyla yerle bir oldu.
Mahallenin yerinde artık koca bir enkaz. Çocuk da kalmadı sokaklarda. Şen kahkahaları da yok.
Kimi kanlı kefenleriyle toprağa girdi. Daha şanslıları hastanelerde iyileşmeyi bekliyor. Diğerleri büyükleriyle güvenli sandıkları yerlere kaçtı.
Ateşkes mi? Kalıcı ateşkes için müzakereler sürüyor. İsrail kamuoyundan da Netanyahu hükümetine baskı artıyor… Cumartesi akşamı Tel Aviv’deki Rabin meydanına toplanan yaklaşık 5 bin İsrailli de saldırının durmasını istedi.
Hamas da İsrail de şartları için bastırıyor.
Bu arada can kaybı çoktan bini geçti. En az dörtte biri çocuk.


*

Haberin Devamı


SURİYE. Filistin-İsrail meselesi, Ortadoğu’yu besleyen en önemli siyasi sorunlardan biridir.
Dünya kamuoyunun objektifleri Gazze’ye kilitlendi mi, diğer sorunlu bölgelerde hareket kabiliyeti artar mesela.
Hamas, İslami Cihad gibi Filistin örgütleri, Suriye ve İran yapımı füzeleri İsrail’e doğru fırlatırken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üzerindeki baskı hafifledi.
Nitekim Türkiye’nin hemen güneydoğusunda Irak-Suriye paralelinde hilafet kurduğunu öne süren Irak-Şam İslam Devleti isimli terör örgütü daha rahat hareket eder oldu.
IŞİD, bu arada binlerce Hıristiyanı Musul’dan sürdü. Kerküklü, Telaferli binlerce Türkmen yerlerinden yurtlarından oldu. Can güvenlikleri yok. Yaz kavruğunda yardıma muhtaçlar.
AA’da haber gördüm. “Türkmen çocukların bayramlıkları Kızılay’dan.”


*


LİBYA. Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana ülke istikrara kavuşmadı.
Adlarını bulundukları kentlerden alan Zintan, Misrata gibi muhalif milisler iktidar savaşı içinde.
Daha önce Bingazi’de büyükelçisini çatışmalarda kaybeden ABD, bu kez ülkedeki diplomatik personelini çekti. ABD’den barışçıl çözüm için çağrı var, ama ufukta umut emaresi yok gibi.
Demem o ki, Libya’da da çocuklar zorda. Aile boyu teknelere sıkışıp Akdeniz’i aşmaya çalışmaları bundan.


*

Haberin Devamı


İKTİDAR çekişmesi, din kavgası, mezhep çatışması, Sünni damarı, Şii ittifakı derken çocuklar bayramın tadını çıkaramıyorsa. Şeker yemekten mide fesadı geçiremiyorsa... Bayramlığını giyip, parmaklarının uçlarına yükselip aynada hayran hayran eteğinin kenarlarına bakamıyorsa... Eğlence parkında çocukluğunu yaşayamıyorsa… Bunları da geçtim.
Doya doya gülemiyorsa bile...
Bayram gelmiş Ortadoğu’nun neyine.
Elbette yine de umutlu olmak isterim, yine de bayramınızı kutlamak isterim ama... Her gün gazeteye yansıyan yansımayan okuduğum, öğrendiğim onlarca haber, gördüğüm yüzlerce dehşet fotoğrafının ardından. Benimki olsa olsa buruk bir tebrik olur.

Yazarın Tüm Yazıları