'Kaç İsmail kaç' polismiş

Güncelleme Tarihi:

Kaç İsmail kaç polismiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2014 02:05

Mahkemeye sevk edilen 49 polisin “Gözaltı süremiz doldu” diyerek eylem yaptığı sırada, Hâkim İslam Çiçek’in odasında başlayıp adliye koridorlarına taşan ve ‘Kaç İsmail kaç’ krizi olarak bilinen tartışmayı konunun tarafları Hürriyet’e anlattı. Adliyeden çıkmaya çalışan gözaltındaki polisler çevik kuvvet ekiplerince durdurulunca, oturma eylemine başlamıştı. Sinirler iyice gerilince, Emniyet yetkilileri sorunun savcılık ya da mahkemenin vereceği kararla çözülmesini talep etti. Bu sırada avukatlar da yargılamayı yapacak Hâkim İslam Çiçek’in odasına gitti. O andan sonra yaşananları, olayın tarafları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

HÂKİM ‘KAÇ İSMAİL KAÇ’ DİYE BAĞIRDI

Ömer Kavili (İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nde Avukat) Mahkemede ifade alma işlemleri devam ederken Hâkim İslam Çiçek, duruşmaya 5 dakika ara verdiğini söyledi. Sonra beklemeye başladık. Aradan 2 saate yakın bir zaman geçti. Avukat arkadaşlar ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile Hâkim Bey’in odasına gittik. İçeri girdiğimizde odada 5 kişi vardı. Hâkim bize ‘güvenlik toplantısı’ yaptıklarını söyleyerek odadan çıkmamızı istedi. Mahmut Bey de kendisini tanıtarak açıklama yapılmasını talep etti. Bu sırada duruşmalar devam ederken toplantının kimlerle yapıldığını sorduk. ‘Kaç İsmail’ denilen kişi de odada ayakta duruyordu. Oturan kişilere kim olduklarını sorduk. Polis olduklarını söylediler. Ayakta duran kişiye sorduğumuzda ‘Ben polis değilim’ dedi. Arkadaşlarımız ‘Kimsin’ diye sordular ama kişi ismini söylemedi. Bu sırada Hâkim İslam Çiçek, ‘Kaç İsmail Kaç’ diye bağırdı. İsmail de hemen odadan çıktı ve koşmaya başladı. Arkadaşlarımız engel olmaya çalışırken kaçan kişi belindeki silahı tuttu. Bu olaylar aşağıda polislerin oturma eylemi devam ederken oldu. Bir hâkimin duruşma sırasında kimliğini açıklamayan kişilerle konuşması normal bir şey değildir.

HAYDUT DEVLET

Haberin Devamı

Mahmut Tanal (CHP Milletvekili) Avukatlarla beraber sorgu yargıcının odasına gittik. Ne zaman sorguya devam edeceksiniz, ne zaman duruşma başlayacak diye. ‘Buradaki Emniyetçiler ile toplantı halindeyim’ dedi. Bir yargıç, bu soruşturmayı yürüten Emniyet Müdürü ile görüşemez. Görüşürse suç işlemiş olur. Onun tesirinde kalmış olur. Bizzat bu soruşturmayı başlatan İl Emniyet Müdür Yardımcısı ile toplantı yapmanız suçtur, dedik. O arada sorgu yargıcı, ‘İsmail kaç’ dedi. Hukuk devletinde yargıç birine ‘Kaç’ diyorsa, orada haydut devlet vardır.

MİT’Çİ SANMIŞLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: Emniyet birimleriyle yapılan görüşmede ‘İsmail’ isimli kişinin Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan polis memuru olduğu, sorgu hâkiminin güvenlik sağlaması yönündeki yazılı talebini aldığı sırada koridorda bekleyen şüpheli avukatlarının şahsı MİT görevlisi olarak lanse edip üzerine hücum ettikleri ve sorgu hâkimine herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığı tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

İSMAİL BİZDE MEMUR

Mustafa Çalışkan (Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı) O kişi bizde görevli polis memuru. Hâkim Bey’in yazdığı bir tutanağı, aşağıdaki o kalabalığı çevik kuvvetin ortasında duran o kişileri nezarethaneye alınmasıyla ilgili bir tutanağı aşağıya götürmek için oradaydı. Avukatlar da ona saldırdı kimdir, nedir diye. O da kimliğini gösterdi. Adamı MİT’çi yaptılar, başka şey yaptılar. Terörle mücadelede çalışan bir polis memuru.

AVUKATLARDAN TUTANAK

Olayın ardından CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve Yurt Atayün’ün avukatı Cemalettin Mutlu’nun da arasında bulunduğu 7 avukat olay hakkında tutanak tuttu. Tutanakta, Hâkim İslam Çiçek’in kapısını çalarak içeri girdiklerinde odada başsavcıvekili ve TEM Şube Müdürü Kayhan Ay ile kendisini tanıtmayan haricen 2 kişinin daha olduğu belirtildi. Bu sırada oda içerinde hâkimin sürekli eline ve yüzüne kolonya döktüğü, gergin bir ortamın olduğu, avukat Ömer Kavili’nin odadaki diğer şahısların kim olduğunu öğrenmek istediği belirtildi. Bunun üzerine “Mavi tişörtlü 1.80 cm boylarında yapılı erkek esmer şahıs” olduğu ifade edilen kişinin odada gerginlik artınca Hâkim İslam Çiçek’in “Kaç İsmail kaç” demesi üzerine odadan hızlı bir şekilde kaçtığı anlatıldı.

Haberin Devamı

Reza Zarrab gözaltı için 5 polisin adını Adalet Bakanı’na VERDİ Mİ?

- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vererek ‘Kaç İsmail kaç’ krizini Meclis gündemine taşıdı. Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları sordu:

- 27 Temmuz 2014 günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, saat 15.00 ile 16.00 arasında soruşturmayı yürüten Hâkim İslam Çiçek, kimlerle toplantı yapmıştır?

- Hâkim İslam Çiçek’in odasından kaçan kişinin gözaltına alınmalarının istendiği kişilerin isimlerini içeren yeni bir talimat listesini soruşturma hâkimine teslim ettiği iddiası doğru mudur?

- Facebook hesabı aracılığıyla Recep Tayyip Erdoğan için açılmış “Allah UZUN ömür versin UZUN adam” sayfasını beğenen Hâkim İslam Çiçek değil midir?

Haberin Devamı

- 22 Temmuz 2014 tarihinde sahur vakti gerçekleştirilen operasyonlar öncesinde Reza Zarrab’a gözaltına alınmasını istediği polisler olup olmadığının sorulduğu iddiası doğru mudur?

- Reza Zarrab’ın gözaltına alınmalarını istediği 5 polisin ismini Adalet Bakanı’na ilettiği iddiası doğru mudur?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!